2024. március 28., csütörtök

Válasszunk!

Vasárnap választják meg a nemzeti tanácsokat Szerbia nemzeti kisebbségi közösségei, köztük az itteni magyarság. Az összes „kisebbségi parlament” közül mindeddig a Magyar Nemzeti Tanács tudott legnagyobb sikereket fölmutatni. Amikor helyenként az MNT nem kellően értékelt munkájáról esik szó, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy milyen komoly akadályok nehezítik Kárpátalján, Erdélyben s részben a Felvidéken is a magyar közösség megmaradásának alapjául szolgáló anyanyelvű oktatást vagy a nyelvhasználatot. Eközben Vajdaságban – bár némi harcok árán – megnyílhatnak a kis létszámú magyar osztályok is, a nemzeti tanács ösztöndíjprogramokat készített, működik a rendkívüli értékű Európa Kollégium, iskolák sokaságát korszerűsítették, folyamatban van a tanítóképző kar épületének a fölújítása… Hosszú listát készíthetnénk mindazokról az eredményekről, amelyeket elért a Magyar Nemzeti Tanács. És akkor még nem is szóltunk az óvodafejlesztésekről, a templomokról, a művelődési házakról, Szabadkán a magyar médiaház fölépítéséről és fölszereléséről, a Magyar Szó újvidéki székházának a tatarozásáról…

Fölbecsülhetetlen értékű építések, képzések, támogatások, gondoskodás, összefogás jellemezte a Magyar Nemzeti Tanács munkáját minden területen, ami a magyar közösség megmaradását segíti.

Tudjuk, persze, hogy ezzel nem oldódott meg minden gondunk, de az intézményesített érdekvédelemben hatalmas előnyben vagyunk az anyaországon kívüli többi magyar kisebbségi közösséghez képest. Jogosan várhatnánk el például a szerb kormánytól a meglevő politikai támogatás mellett a nagyobb anyagi segítséget, mert jól tudjuk, hogy – a kiváló szerb–magyar kapcsolatoknak (is) köszönhetően – tekintélyes anyaországi pénzügyi források nélkül az eredmények sokkal szerényebbek volnának. A Magyar Nemzeti Tanács szervezőmunkája és programjai nélkül viszont a támogatás nem jutna célba, csupán jó szándék maradna.

A szerbiai magyarság vasárnap két lista közül választhat: az 1. számú a Magyar Összefogás, amely Hajnal Jenő irányításával vezetné továbbra is a nemzeti tanácsot; a 2. számú a Zsoldos Ferenc nevével fémjelzett Magyar Mozgalom. A megszerzett tapasztalatoknak és a kiépített hazai és magyarországi kapcsolatoknak köszönhetően nyilván a Magyar Összefogásnak lenne könnyebb a dolga, folytatva a megkezdett munkát, de erről a polgárok döntenek szavazataikkal. Rendkívül fontos azonban, hogy minél több magyar választópolgár adja le vasárnap a szavazatát, mert ezzel tudja bizonyítani a nemzeti közösségünk, hogy igenis szükség van a Magyar Nemzeti Tanácsra a szerbiai magyarság oktatási, művelődési és tájékoztatási intézményeinek továbbépítéséhez, anyanyelvünk megőrzéséhez, mindahhoz, ami megmaradásunkat szolgálja.