2024. április 19., péntek

Lincshangulat

Sorjáznak az elítélő reakciók az Ilustrovana Politika „műalkotása” kapcsán

Ma a Prva tv-nek adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić köztársasági elnök az Ilustrovana Politika magazinban megjelent, Szabadjára engedett ebek című, közfelháborodást keltő írásra is reagált, mondván, hogy magánemberként mélységesen elítéli az írást, annak üzenetét, valamint az azt kiegészítő illusztrációt. Reményét fejezte ki, hogy Szerbiában soha többé nem jelenik meg hasonló jellegű sajtótartalom, de azt is hozzátette, hogy ő nem rendőr, illetve ebben az országban szabad a szerkesztéspolitika. Jelentek meg már Szerbiában olyan címmel is sajtótartalmak, hogy Szerbiát csak a távcsöves puska menti meg, de akkor senki nem emelte fel a hangját – jegyezte meg az államfő, mondván: „Ugyanazokat a mércéket támasztom az Ilustrovana Politikával vagy Dragan J. Vučićevićtyel, vagy azokkal szemben, akik újságírónőket bántalmaznak.”

Andrej Ivanji, a Vreme belgrádi hetilap újságírója az N1 reggeli műsorában tért ki a magazin szóban forgó címoldali írására, kifejtvén, hogy értékelése szerint a lap a rezsimmel nem együttműködő újságírók meglincselésére buzdít. Lincshangulatot gerjesztenek, és gyűlölet árad szavaikból – tette hozzá Ivanji, aki szerint a címoldal, amelyen a Szabadjára engedett ebek cím hátterében a Danas, a Vreme és a NIN hetilapok látszanak, más országokban büntetőjogi felelősségre vonást vont volna maga után. Nem új keletű jelenségről van szó, a médiaszíntér réges-régen a „mieink”-re és az „övék”-ére oszlik – emelte ki Ivanji.

Korábban a NUNS és az NDNV újságíró-egyesületek, valamint az USA belgrádi nagykövetsége is felháborodásuknak adtak hangot az írás kapcsán. Utóbbi Thomas Jeffersont, az egyik alapító atyát idézte: „Ha nekem kellene eldöntenem, hogy mi a jobb: kormány sajtó nélkül, vagy sajtó kormány nélkül, egy pillanatig sem lenne kétséges, hogy a másodikat választanám.”