2024. március 29., péntek

Számtalan értékünk van

A Turisztikai Stratégia közvitájának harmadik állomása Magyarkanizsa volt
Juhász Bálint: Jövőre a magyar kormány által a turizmusfejlesztés támogatása kerül előtérbe (Fotó: Kónya Róbert)

Juhász Bálint: Jövőre a magyar kormány által a turizmusfejlesztés támogatása kerül előtérbe (Fotó: Kónya Róbert)

A Vajdasági Magyar Közösséget Érintő Idegenforgalmi Stratégia közvitája során a Prosperitati Alapítvány három szakmai fórumot szervezett, az utolsó állomás tegnap délután Magyarkanizsa volt. A Cnesa Oktatási Művelődési Intézmény pincehelyisége kicsinek és levegőtlennek tűnt, ugyanis teljesen megtöltötték a teret a községbeli és a távolabbról érkezett érdeklődők. A közvitán a Turisztikai Stratégia sarkalatos pontjait tárgyalták meg, különös tekintettel a magyarkanizsai községben rejlő értékekre. A vitának korántsem nevezhető, inkább kérdésekkel, javaslatokkal és ötletekkel tarkított beszélgetésbe az előadók bekapcsolták a jelenlevőket, akik legtöbbje érintett akár a turizmusban, akár a falusi vendéglátásban, de fuvarozóvállalat tulajdonosa és biotermelő is akadt a résztvevők között. A szakmai fórumot dr. Győri Lukrécia, Erős Dávid, Juhász Bálint és Nagy Imre vezették. Vázolták, hogyan is lehetne még eredményesebben működtetni és kiaknázni a természeti kincseinket, amelyekben bővelkedünk.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az elkészített Turisztikai Stratégia amellett, hogy elemzéseket tartalmaz, felvázolja a fejlesztési lehetőségeket, de konkrét terveket is megfogalmaz, amiket a Prosperitati Alapítvány megbízásából készítettek elő, ugyanis várhatóan jövőre a magyar kormány által a turizmusfejlesztés támogatása kerül előtérbe.

Az újvidéki és a szabadkai közvitát követően a magyarkanizsai mozgatott meg legtöbb résztvevőt (Fotó: Kónya Róbert)

Az újvidéki és a szabadkai közvitát követően a magyarkanizsai mozgatott meg legtöbb résztvevőt (Fotó: Kónya Róbert)

– A turizmus a következő fejlesztési időszak egyik kiemelt területe lesz. Az eddigi közviták megerősítettek bennünket abban, hogy jó irányba gondolkodtak a szakemberek, amikor a Turisztikai Stratégiát kidolgozták. Bizonyos területek fontosságának a kiemelése megtörtént. A lovasturizmus vonatkozásában az összefogás, az együttműködés szükségességét hangsúlyozták. A természeti látványosságok mellett, és azzal együtt az aktív pihenés és a túraturizmus jelentőségére is felhívták a figyelmet. A stratégia lényegi részét, annak kibontását kell majd egy picit pontosítani. Érkeztek írásos megkeresések is, ezek pedig alapvetően helyi események, turisztika értékek vonatkozásában tettek javaslatot, de november 9-éig még lehetőség van írásban javaslatot tenni, amit szakembereink összegeznek, és beépítik a stratégiába  – mondta el Juhász Bálint.

A szakmai fórumon sok felvetés elhangzott, s ezeket minden bizonnyal nemcsak megszívlelik, hanem be is építik a stratégiába. Kitértek többek között arra, hogy mekkora lehetőségek rejlenek a falusi turizmusban, de nemcsak az új létrehozásán volt a hangsúly, hanem inkább azon, hogy a már meglévő értékeinket hogyan tudjuk megőrizni és a nagyvilág számára is érdekessé tenni. Tele vagyunk kincsekkel, s talán épp a magyar kormány támogatása által sikerül nemcsak megőrizni, hanem még fejlettebbé és közismertebbé tenni mindazt, amivel rendelkezünk, csak élnünk kell a kínálkozó lehetőségekkel.