2024. április 23., kedd

Az egykori polgármesterre emlékeztek

Zombor a fásításért is köszönettel tartozik Csihás Benőnek

A Vajdasági Magyar Szövetség zombori szervezetének kezdeményezésével és szervezésében ma megkoszorúzták a város egykori polgármesterének, Csihás Benőnek a síremlékét.

Pribilla Attila segédpolgármestertől, a VMSZ helyi szervezetének elnökétől megtudtuk, hogy a „híres parképítő, fasorokat nevelő polgármester” síremlékének jelenlegi rendbetételét a közösség Bartalos Jánosnak köszönheti.

A Pfeiffer Attila történész által korábban írt visszaemlékezésében olvasható, hogy Csihás volt az, aki száz évvel korábban élt elődével, Markovics Józseffel együtt megalapozta a város fásítását. Ma Zomborban egy főre 25 négyzetméternyi zöld felület esik, csak a tévesen galagonyafának mondott celtiszekből, azaz ostorfákból több mint nyolcezer borul sűrű sátorként a sétányokra. Egy ilyen úttörő, mindenki számára hasznosat teremtő embernek, gondoljunk csak bele, áldott lehet az emléke. Sajnos nem így van. A városi köztisztasági vállalat 1991-ig Csihás Benő nevét viselte, de ettől kezdve, hogy, hogy nem, egyszerűen kikopott onnan. A dolgozói közösség sírjának gondozását is elhanyagolta. Ezt a gondos kezek jóvátették, de neve még nem került vissza illő helyére.

A szervezők hagyományt kívánnak teremteni a megemlékezéssel, ahogyan Csihás Benő eszmei hagyatékának, törekvéseinek folyamatos szem előtt tartásával is.