2024. április 25., csütörtök

Vitézek és udvarhölgyek a kirakatban

Nyílt napot tartott a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület

Rendhagyó bemutató részesei lehettek mindazok, akik néhány nappal ezelőtt ellátogattak a Zenta szívében található egykori Jasmin üzlethelyiségbe.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az év legtöbb napján üresen tátongó helyiségben ugyanis a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület vitézei és udvarhölgyei tartottak nyílt napot a csapat tevékenységének népszerűsítése céljából.

A látványos haditorna-bemutatóikkal, középkori táncaikkal és tűzzsonglőrködésükkel messze földön híres csapat nyílt napja keretében a zentaiak és környékbeliek megismerkedhettek a korabeli viseletekkel és fegyverekkel, illetve ezeket magukra is ölthették. Személyesen is megtapasztalhatták, miképpen készülnek fel a zentai vitézek a bemutatóikra, és azt is, milyen érzés lehet belebújni az általuk viselt páncélruhákba, láncingekbe, milyen is lehet forgatni az egyáltalán nem könnyű élethű korabeli fegyvereket.

A nyílt napon részt vevők szemtanúi lehettek, miképpen folynak a hagyományőrző egyesület edzései, mivel ahogyan Nagy Abonyi Szabolcs, a longinusosok vicekapitánya meg is jegyezte: a középkori hagyományőrzés szép és jó dolog, de minden egyes bemutatóra alaposan fel kell készülniük, amihez kemény edzésekre van szükség, igaz, mind az edzéseknek, mind a bemutatóknak közösségkovácsoló erejük van.

A vicekapitány szerint az egyesület sikeres évet tudhat maga mögött, az idén is sok fellépésük volt, ráadásul a hazai bemutatók mellett Magyarországon és Koszovóban is vendégeskedtek. A zentai vitézek az egykori kis zsinagóga (a zentaiak által többnyire Partizán néven ismert) épületében keddenként este fél kilenctől, illetve péntekenként este nyolc órától tartanak edzéseket, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak, akárcsak az íjászok számára elindított tréningekre, amelyeket csütörtök esténként tartanak. Nagy Abonyi Szabolcs elújságolta, hogy november folyamán kiállítás keretében be szeretnék mutatni, milyen öltözékeket viseltek a középkori emberek, és milyenek voltak az általuk használt fegyverek.