2024. április 25., csütörtök

A temetők tisztán várják a látogatókat

Digitalizáció és bővítési lehetőségek a szabadkai temetőkben

November első két napja a halottainkra való emlékezésről szól. Az évnek ezen időszakára legtöbb polgártársunk kicsinosítja hozzátartozói sírját, a külföldön, vagy távolabbi településeken élők is hazalátogatnak, hogy megemlékezzenek elhunyt családtagjaikról, rokonaikról, ismerőseikről. A pravoszláv hívők november 11-én emlékeznek meg halottjaikról, így a vegyes összetételű közösségekben, mint amilyen Szabadka is, az emlékezés három napon keresztül tart.

Ez az időszak a szabadkai Temetkezési Kommunális Közvállalt részéről is nagy odafigyelést igényel. Szerdán ellátogattunk a közvállalatba, ahol Vesna Prčić igazgató nyilatkozott lapunknak.

(Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

(Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

Mint megtudtuk, az idei év a temetkezési közvállalat szempontjából is specifikusan alakult, a sok csapadék miatt gyakrabban kellett kaszálni a füvet. A legutóbbi kaszálás, amely már az ünnepekre való felkészülés jegyében zajlott a temetőkben, október 20-án fejeződött be. Ezt követte a szemét és a növényi hulladék összegyűjtése, ami szerdán fejeződött be. A hulladék mennyiségéről árulkodik az az adat, hogy a cég munkatársai a vegetáció kezdetétől október 29-éig 209 tonnát szállítottak el. A tapasztalatok alapján az igazgatónő elmondta, hogy a legnagyobb mennyiségű hulladékot november végén szokták elszállítani, amikor a sírokra most kihelyezett virágok elhervadnak. Ez előreláthatóan további 100 tonnát jelent.

– A közvállalat az idén is pozitív mérleggel működött. A több halálesetből kifolyólag az alaptevékenységünk tekintetében több munkánk volt. A Kéri temetőben emlékfalat állítottunk azok emlékére, akiknek sírhelye az elmúlt időszakban megsemmisült. Emellett az idén is nagy figyelmet fordítottunk a vállalat felszerelésére. Kaszákat, kistraktorokat, utánfutókat, fűrészeket vásároltunk. A mai napig közel nyolcmillió dinárt használtunk fel, és ennek csaknem felét az említett befektetések teszik ki. Jelenleg is folyamatban van egy tehergépkocsi vásárlására kiírt pályázatunk, ami jelentősen segítené a munkánkat – nyilatkozta Prčić.

Vesna Prčić (Fotó: Benedek Miklós)

Vesna Prčić (Fotó: Benedek Miklós)

A közvállalat tavaly november elsején indította el az úgynevezett sétaerdei e-temetőt. Ezt a szabadkai szerb pravoszláv egyházközséggel együttműködve sikerült megvalósítaniuk. A projektum keretén belül feltérképezték és digitalizálták a pravoszláv temetőt, és ezt elérhetővé tették az interneten, annak érdekében, hogy a polgárok könnyebben megtalálják elhunyt hozzátartozóik sírját, illetve azonosítani tudják egy-egy sír helyét. Ez év október tizedikén fejeződött be a sétaerdei temetőben lévő, a vörös hadsereg elesett katonáinak emléket állító részleg digitalizációja is, így az is kereshető. Az idén a sándori Szűz Mária, az Egyház Anyja katolikus plébániával és a Szent Demeter pravoszláv parókiával közösen a helybeli régi és új temető feltérképezése is megtörtént. Prčić elmondása szerint amennyiben a jövőben az említett egyházközségek, parókiák saját weboldalt nyitnak, a temetők digitalizált térképe az ő oldalukon is elérhető lesz, addig viszont kizárólag a temetkezési közvállalat weboldalán.

Városszerte nagy problémát jelent, hogy a temetőkben egyre kevesebb a szabad hely.

– Két temető, a sétaerdei és a régi sándori, teljesen zárt, és ezeken a helyeken csak a már meglévő helyekre temetünk. Más városi temetőkben a sírvermek helyén alakítottunk ki új helyeket, annak ellenére, hogy tudjuk, ez rendkívül népszerűtlen intézkedés. Ezeken a területeken 2019-től amerikai típusú temetkezést vezetünk be. A Bajai úti temető területét megnöveltük, az alapítónk támogatásával folyamatban van a temető kibővítése egy csaknem 10 hektáros területtel. Emellett tervbe van véve egy urnatemető, illetve kolumbárium kialakítása, hisz a hamvasztás egyre inkább elérhető, és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen döntenek emellett – fogalmazott Vesna Prčić.

Az igazgatónő mindezek mellett elmondta, hogy a tapasztalataik alapján a polgárok ezekben a napokban több időt töltenek a temetőkben, éppen ezért a temetők kapuit már reggel hétkor megnyitják, és azok este nyolc után is nyitva állnak, hisz az esti órákban sokan szeretnek sétálni a gyertyákkal kivilágított temetőben.