2024. március 29., péntek

Ismét itt a vándormozi

Magyar filmek Vajdaság-szerte

Ismét magyar filmekkel várja a mozizni vágyókat a Vajdasági Vándormozi. A rendezvénysorozat második évada októberben vette kezdetét, amikor a szervezők olyan népszerű magyar filmek megtekintését tették lehetővé a vajdasági nézők számára, mint a Valami Amerika 3 vagy a Kincsem. Idei újítás, hogy a filmeket szerb fölirattal vetítik. A következő hónapokban bemutatásra kerülő filmekről Virág Kiss Anitát, a Vajdasági Vándormozi szervezőjét kérdeztük, aki rendkívül színes programról számolt be:

– Magyarországon november 1-jén mutatják be Ujj Mészáros Károly második nagyjátékfilmjét, melynek címe X – a rendszerből törölve. A film Budapesten játszódik, a skandináv krimik és thrillerek hangulatát idézi fel. Ezzel a filmmel új színt szeretnénk hozni a vajdasági mozikba és művelődési házakba, megmutatva azt, hogy milyen izgalmas alkotások készülhetnek magyar filmesek által. Ezt a filmet a magyarországi premierhez nagyon közel mutatjuk be Vajdaságban, mégpedig november 9-én Óbecsén. A következő filmünk Fekete Ibolya rendezésében az Anyám és más futóbolondok a családból című filmdráma lesz, melynek egyik főszereplője Ónodi Eszter. Fekete Ibolya Érmellékről induló filmje egy nagyszerű magyar család- és egyben nemzettörténet, mely végigvezet minket a XX. századon, beleértve Trianont, a holokausztot, 1956-ot és '89-et is. Bár a film nem friss alkotás, mi mégis hiszünk benne, hogy a vajdasági nézők szeretni fogják, hiszen egy erős érzelmeket kiváltó és egyben szórakoztató filmről van szó. Abban is hiszünk, hogy a család a rohanó világban is alapértéket, kiindulási pontot jelent, megnyugvást és biztos hátteret nyújt.

Hozzátette, hogy a Vajdasági Vándormozi szervezői a gyerekekre is gondoltak: számukra a Bogyó és Babóca – 13 mese című animációs filmmel készülnek, a jövőben pedig nemcsak más rajzfilmek, hanem természetfilmek bemutatását is tervezik.

A filmvetítések helyszínéről elmondta, hogy bármely vajdasági településen levetítik a magyar filmeket, amennyiben erre igény mutatkozik. Aki szeretné, hogy a Vajdasági Vándormozi az ő településén bemutasson egy-egy filmet, az Virág Kiss Anitát keresheti a +381-69-56-52-800-as telefonszámon, a vandormozi.vajdasag@gmail.com e-mail-címen, vagy a Vajdasági Vándormozi Facebook-oldalán. A második évad júniusig tart, így a szervezők a következő hónapok során folyamatosan várják az érdeklődők jelentkezését.