2024. április 25., csütörtök

Bukarest üdvözli Juncker „nagy román egyesülést” méltató kijelentését

Csak a budapesti hatóságok retorikája miatt aggódnak – Szijjártó Péter: Az elnök alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére

A román külügyminisztérium üdvözli Jean-Claude Juncker december elsejével – Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével – kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának ad hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt.

Jean-Claude Juncker (fotó: Beta/AP)

Jean-Claude Juncker (fotó: Beta/AP)

A bukaresti külügyminisztérium a G4Media.ro ellenzéki hírportál felkérésére reagált hétfőn arra, hogy a Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki összeállításában több magyar politikus is bírálta az EB elnökének október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román államfő jelenlétében elhangzott beszédét, amelyben Juncker a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

A bukaresti külügyminisztérium szerint az Európai Bizottság elnökének üzenete annak a román államnak az európai szintű elismerése, amely „az idők során hathatós, a legszigorúbb szabványokat is kielégítő intézkedéseket hozott a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek érdekében”.

A bukaresti külügyminisztérium szolidaritásáról biztosította Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend – a regionális stabilitás és biztonság garanciája – tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. A román külügyi tárca ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely szerintük megkérdőjelezni látszik az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket.

Leszögezik: Bukarest határozottan elutasít „minden olyan próbálkozást, amely a román nemzet képviselőinek bátor, legitim, az Egyesült Románia 1918-as létrejöttéhez vezető, a wilsoni elveken alapuló cselekedeteit bírálja”.

„Románia az egység, tolerancia és a polgárai közti – etnikumuktól független – kölcsönös tisztelet szellemében ünnepli 2018-at, a Nagy Egyesülés centenáriumát, és elítél minden olyan üzenetet és kijelentést, amely etnikai gyűlöletet, vagy konfliktust szít” – zárul a román külügyminisztérium állásfoglalása.

Jean-Claude Juncker október 23-án, az ’56-os forradalom kitörésének az ünnepnapján Brüsszelben úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe.

„Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos” – jelentette ki az EB elnöke.

Jean-Claude Juncker az elmúlt négy és fél évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román külügy közleményére.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: Junckernek Európa egységét kellett volna megtestesítenie, de erre soha nem volt képes, sem a Brexitnél, sem a migrációnál, sem a román nemzeti ünnepnél.

A külügyminiszter hangsúlyozta: „Európa akkor lesz erős és egységes, ha elfogadjuk, hogy bizonyos történelmi dátumok egyeseknek örömet jelentenek, másoknak viszont fájdalmat. Az is fontos lenne, hogy azoktól, akik szomorúan emlékeznek egy eseményre, ne várják el, hogy örüljenek, az ilyen elvárás ugyanis erkölcstelen és tisztességtelen” – fogalmazott Szijjártó Péter.