2024. április 19., péntek

Boldog, kreatív és érdeklődő gyermek

Vicsek Annamária: Az új óvodai nevelési-oktatási programot fokozatosan, több lépésben vezetik be

Az új óvodai nevelési-oktatási program alapjait és az erre vonatkozó szabályzatot mutatták be tegnap Belgrádban.

Mint Dragana Pavlović Breneselović egyetemi tanár a Pedagógiai és Andrológiai Intézet képviseletében kiemelte, az új tanterv összeállításakor a gyermeket helyezték előtérbe, a gyermek jólétét. Abból indultak ki, hogy minden gyermeknek lehetősége legyen arra, hogy abban a környezetben, ahol él, a saját tapasztalatok megszerzésével, megfigyeléssel és a kreativitását, képzelőerejét igénylő aktivitásokkal „szárnyra kapjon”. Az óvodáskor ugyanis a szárnybontogatás időszaka, és a pedagógustól függ, hogy ezt mennyire sikerül megvalósítani. A szakember kihangsúlyozta, mindezt nem lehet zárt térben megvalósítani, az óvoda, az udvar, a természetben való tartózkodás, a más gyerekekkel, vagy éppen a felnőttekkel való találkozás, a családtagok bevonása mind-mind fontos elemei a tanulási folyamatnak.

Vicsek Annamária

Vicsek Annamária

Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a program implementációja az egyik legnehezebb feladat.

– Az új programot fokozatosan, több lépésben vezetjük be, összesen ugyanis 12 ezer óvodapedagógusnak a képzését kell megoldani. Először azokban az önkormányzatokban lesz minden óvodapedagógus kiképezve, ahol a kísérleti projektet alkalmazták. Vajdaságban Újvidék volt az, ahol már be lett vezetve. Majd 2022-ig minden óvodapedagógusnak részesülnie kell a képzésben. Minden óvodai csoportból legalább egy óvónő részesül több napos direkt képzésben, majd pedig nagy hangsúlyt fektetünk a munkatárstól való tanulásra. Vagyis a kollégák egymástól is tanulnak majd. Másrészről pedig száz olyan óvodapedagógus-mentornak a képzése is megtörténik, akik a kiképzésben részt vett óvodapedagógusok mentorai lesznek. Tehát nem alkalmazzuk a reformtörekvések korábbi gyakorlatát, miszerint az új tantervet kötelezővé tették. Most mindaddig nem lehet kötelező az óvodapedagógusok számára az új program szerinti munka, amíg ők ahhoz nem kapnak megfelelő képzést – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: – Lesznek olyan törekvések, amelyek a Világbanktól felvett hitelnek köszönhetően valósulhatnak meg. Ám ebből a hitelből csak az óvodák egy részét lehet felszerelni, így a minisztériumban vannak olyan projektek is, amelyek támogatásból teszik lehetővé a szükséges eszközök beszerzését. Miután az oktatási minisztérium teljes körű reformot kíván bevezetni, az a célunk, hogy minden óvoda a jövőben ilyen felszereléssel dolgozzon. Ennek a programnak az alapja az, hogy a gyerekek természetes anyaggal dolgozzanak, olyan jellegű anyagokkal, amelyekből a gyerekek maguk is tudnak játékot készíteni, vagy tevékenységet folytatni. Ezeken lesz a hangsúly, nem pedig a kész játékokon. A szerepjáték, illetve a konstruktív játék ugyanis sokkal nagyobb teret hagy arra, hogy a gyerekek alkothassanak – mondta.

Vicsek Annamária rámutatott arra is, hogy ezeknek az anyagoknak a beszerzése nem túl drága, hiszen sok esetben az újrahasznosításból is nyerhetnek olyan anyagokat és eszközöket, amelyeket az iskoláskor előtti intézményben elhasználhatnak.

– Az új óvodai nevelési-oktatási program papíron nagyon különbözik a jelenlegi tantervtől, én viszont azt hiszem, hogy a vajdasági magyar óvónők gyakorlata eddig is sokban hasonlított ehhez a módszerhez és hozzáálláshoz, hiszen nagy mértékben vették át a magyarországi gyakorlatot, ami megfelel ennek az új programnak. Az, aki eddig is a játékosságra fektette a hangsúlyt, a gyermek szabad tevékenységére és nem pedig az iskolás, ülős módszerre, és a folyamatos ismétlésre, a kötelező foglalkozásvezetésre, annak ez nem egy idegen hozzáállás, illetve koncepció. Azt hiszem, az óvónők többsége nagy nyitottsággal és lelkesedéssel fogja ezt a programot fogadni, ami szerint az óvodai munkában az óvónő nem mint egy frontális előadó jelenik meg, hanem mintegy facilitátora lesz a gyermeki tevékenységnek. Megfigyeli a gyermek érdeklődését, a kíváncsiságára és a gyermeki képzelőerőre épít, segítve a gyermek tevékenységét és kutató gondolkodását – mutatott rá.

A kísérleti projektet három óvodában alkalmazták eddig, Újvidéken, Zimonyban és Čačakon. Mint arra az új óvodai nevelési-oktatási program bemutatásakor Regina De Dominicis, az UNICEF szerbiai igazgatója rámutatott, figyelemmel kísérték a program alkalmazását, és a tapasztalatok arra mutattak rá, hogy a gyermekek érdeklődőbbek, boldogabbak és kommunikatívabbak lettek az új oktatási hozzáállás során.