2024. március 28., csütörtök

Szövetkezetekről az iskolákban

Új projektum a mezőgazdasági társulások népszerűsítéséért

A mezőgazdasági szövetkezetek jelentőségére helyezi a hangsúlyt a mezőgazdasági titkárság új projektuma, amely által a földműves-szövetkezetek eszméjét szeretnék közelebb hozni a szakközépiskolák diákjaihoz. Kilenc vajdasági mezőgazdasági középiskola képviselőivel írt alá támogatási szerződést tegnap Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.

Dušan Gajić (Fotó: Dávid Csilla)

Dušan Gajić (Fotó: Dávid Csilla)

A projektum során a tanulók különféle mezőgazdasági szövetkezetekben tesznek látogatást, megismerkedhetnek e társulások modelljeivel, szerkezetével és céljaival. A program befejező szakaszaként minden iskola nyilvánosan is bemutatja a szövetkezetekről szerzett tudását, a legjobb munkák pénzjutalomban részesülnek. Az első helyezett 150 ezer dinárt, a második 100 ezer, a harmadik helyezett iskola pedig 50 ezer dinárt kap. E projektum áttörést jelent a titkárság munkásságában – emelte ki Vuk Radojević.

– Ez egy szimbolikus módja annak, hogy megfelelőképpen motiváljuk a fiatalokat arra, hogy a szakközépiskola befejezése után felismerjék és alkalmazzák a szövetkezetiség lényegét munkásságuk során. A tanulók többsége a középiskola elvégzése után visszatér a szülőfalujába, ahol hozzájárulhat a családi gazdaság fejlődéséhez. Vajdaságban a kis- és középgazdaságok fennmaradásának egyik leghatékonyabb módja a társulás – mondta Vuk Radojević.

Srđan Kliska (Fotó: Dávid Csilla)

Srđan Kliska (Fotó: Dávid Csilla)

A fiatalokat kizárólag anyagi támogatással lehet a falvakban tartani. A projektum, melynek összértéke 800 ezer dinár, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség kezdeményezésének köszönhetően valósul meg. A célok között szerepel, hogy a jövő tanévtől a szakközépiskolákban új tantárgy jelenjen meg, amely rámutat a szövetkezetek jelentőségére.

– A titkársággal közösen kialakított munkacsoport ajánlatot tett a szövetkezetek témakörét taglaló tantárgy bevezetésére. Az új tantárgy keretében a gyakorlati alapismeretek mellett a különféle támogatási lehetőségekről is tájékozódnának a tanulók – nyilatkozta Jelena Nestorov-Bizonj a Tartományi Szövetkezeti Szövetség titkára.

A szövetkezetekben tett látogatásoknak köszönhetően a tanulók átfogóbb képet nyerhetnek a társulások jelentőségéről – mondta Dušan Gajić, a futaki Mezőgazdasági Középiskola igazgatója.

Vladimir Popov (Fotó: Dávid Csilla)

Vladimir Popov (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi titkárság támogatása révén a földműves-szövetkezetek jelentőségét szemléltető gyakorlatok, témakörök és tantárgyak bevezetése valósulhat meg az iskolánkban. A tervek szerint szakelőadások és szövetkezeti látogatások formájában sajátítják majd el a tanulók a szövetkezetek működési elveit, az általuk képviselt értékeket.

– A tanulók rendkívüli érdeklődést mutatnak a társulás iránt, hiszen többségük falusi környezetből származik. Sajnos gyakori jelenség, hogy az elődeiktől hallott példák alapján ezeknél a gyerekeknél negatív kép alakul ki a szövetkezetiség múltját illetően, de többségük falun képzeli el a jövőjét, s ennek legkönnyebb módja a társulás. E projektum kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy közelebb hozzuk a fiatal generációhoz a szövetkezetiség fontosságát, hogy saját falujukban maradjanak – mondta Srđan Kliska, a verseci Mezőgazdasági Középiskola igazgatója

Vladimir Popov, a nagybecskereki Mezőgazdasági Középiskola képviselője elmondta, hogy manapság a vállalkozói szellem jelentős szerepet játszik a mezőgazdasági termelés eredményességében is.

– A gazdasági és pénzügyi szempont nélkülözhetetlen a termelésben. A kisebb termelők a társulásoknak köszönhetően láthatóbbá válhatnak a piacon.