2024. március 28., csütörtök

Rendkívüli apály a Dunán

Az elkövetkező napokban komoly áradás várható

Azoknak, akik az idén strandoltak Újvidéken, augusztusban és szeptemberben szokatlan, bizzar látványban volt részük: fürdőzők, vagy inkább sétálók sokasága a Duna közepén, akik – a partról szemlélve – a víz felszínén lépegetnek.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Nos, a lábak a víztükör alatt alig pár centiméterrel felgyülemlett homokzátonyokon tapostak, az alacsony vízállás miatt a harmadik, azaz a legbelső, vízben lévő, a Szabadság hidat tartó pillér is csaknem „partra” került. A víz tehát eltűnt a mederből, de a szakemberek előrejelzése szerint hamarosan visszatér. Tegnap már „csak” -3 centiméter volt a vízállás a székvárosnál, ez azt jelenti, hogy 3 centiméterrel alacsonyabb volt, mint a még a 19. században legalacsonyabbként megállapított, és akkor 0 pontként megjelölt vízálláshoz vizonyított szint. Az abszolút legalacsonyabb, ilyen típusú mérési eredmény 1909-ből származik, akkor Bezdánban mérték a vízszintet, -146 centimétert jegyeztek! Újvidéknél abban az évben -134 cm volt. Tudni kell tehát azt, hogy a vízszintmérés egy dinamikus és viszonylagos eljárás, a folyómeder alak- és mélységváltozásának a függvényében változnak a mérési eredmények is, ugyanakkora, átfolyó vízmennyiséget szemlélve. Hasonlóan drámai volt a vízhelyzet 2003-ban és 2011-ben is, mint az idén. Tehát, az elkövetkező napokban komoly áradás várható, akár 2,5-3 méterrel is emelkedhet a folyó szintje. A kiszáradt, lenyűgöző látványt nyújtó folyómederről és a partról Dávid Csilla kolléganőnk készített fotósorozatot, ezeket internetes oldalunkon láthatjuk.

A Strand fürdőhelyet működtető Városi Kertészet közvállalat ma reggel 8 órától takarítási akciót szervez a fürdőhely homokos részén. Az extrém apály sok szemetet hagyott maga után. A takarítás feladata a 700 méteres partszakaszon a közvállalat munkásaira hárul, kivágják majd és elhordják a felszínre került, egyébként a fürdőzőket veszélyeztető acélszerkezeteket. Azok, akik szeretik a Strandot, társulhatnak hozzájuk.