2024. március 28., csütörtök

Mézédes délután Mátyás királlyal

Családi napot tartottak Bácskossuthfalván

Nagyszerű hangulatban telt a második családi délután, amit a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete a Méhecske Méhész Egyesülettel együttműködve szervezett.

A Mézédes Délután egyik legizgalmasabb pillanata, amikor Mátyás király életre kelt a gyerekek által (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Mézédes Délután egyik legizgalmasabb pillanata, amikor Mátyás király életre kelt a gyerekek által (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyermekprogramokban gazdag mézes kaland érdekessége volt, hogy a rendezvény egy része szorosan kapcsolódott Mátyás királyhoz, és a róla szóló legendákhoz. A gyerekek közreműködésével meséket hallhatott az ECHO Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban összesereglett közönség, illetve kihirdették a rendezvény kapcsán megjelent rajzpályázat eredményeit. Az előkészületeket lebonyolító egyik fő szervező, Sötét Andrea örömének adott hangot, hogy a gyerekek élvezték a programokat, tehát a céljukat elérték.

– Két egyéni mesemondást hallhattunk, illetve a Napsugár Református Óvoda Pillangó csoportjának előadásában egy kedves színdarabot is láthattunk. Körülbelül 70 gyermekrajz érkezett be a pályázatunkra Bácskossuthfalváról, Pacsérról és Topolyáról, a gyerekek Mátyás királyról és a róla szóló kedvenc meséjükről készítettek illusztrációt. Vankó Basa Lenke nyugalmazott rajztanárnő közreműködésével három kategóriában hirdettünk eredményt. Rajzpályázatunkon az 5 éven aluli óvodás kategória nyertes alkotása a Napsugár ovi Méhecskék csoportjának közös munkája. Az 5 évnél idősebb ovisok közül Varga Viktória lett az első, az 1–2. osztályosok közül Csikós Marina, a 3. osztályos és annál idősebb gyerekek közül pedig Pósvai Hanna vehette át a díjat – hallottuk az egyik fő szervezőtől, aki elárulta azt is, hogy a 2. Mézédes Délután alkalmával az ECHO valamennyi helyiségét gyermekkacaj töltötte be.

– Külön öröm volt számunkra, hogy a meséket előadó gyermekek, rajzpályázatunk eredményhirdetése, illetve a szülők megtöltötték az ECHO egykori biliárdtermét. A program a továbbiakban a türelmetlenül várt légvárazással folytatódott a tánctéren, illetve az idén sem maradhatott el a színes kézműves foglalkozás, amiben a szülők, illetve a Bambi Gyermekintézmény óvónői voltak a segítségünkre – nyilatkozta Sötét Andrea.

Ifj. Kósa Lajostól, a Méhecske Méhész Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a méz ugyan édes, de nem számít sem egészségtelennek, sem édességnek.

– A hagyományos mézfajták mellett csokival vagy földimogyoróval ízesített finomságokat is kínáltunk a gyerekeknek. Szépen fogyott a bekészített üvegek tartalma, és közben igyekeztünk néhány szót váltani a gyerekekkel a méz egészségre gyakorolt hatásáról. Fontosnak tartottuk még, hogy a háttérben elhelyezett vásznon egy, a méhészet lényegét összefoglaló videót vetítsünk, ami a méz hasznossága mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a vegyszerek felelőtlen használata milyen károkat okoz a méhesekben – nyilatkozta a rendezvény társszervezője, a Méhecske Méhész Egyesület elnöke, ifj. Kósa Lajos.

Az idei Mézédes Délután megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja anyagilag.