2024. április 16., kedd
NAGYBECSKEREKEN

Sokallják a fűtési költségeket

Az elmúlt években Nagybecskereken a legdrágább a távfűtés, a vezetékről való lekapcsolódás pedig rendkívül körülményes. Esetenként fennáll a veszélye annak, hogy lakás nélkül maradnak az adósok. A távfűtő művek monopolhelyzetben vannak, a polgárok pedig csak egységes föllépéssel védhetik meg érdekeiket – hangzott el a Nagybecskereki Szociális Fórum által szervezett hétfő esti tribünön.

A nagybecskereki hőerőmű (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki hőerőmű (Fotó: Kecskés István)

A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen Aleksandar Korovljev gépészmérnök mondott bevezetőt, ismertetve a legfontosabb műszaki tudnivalókat. A nagybecskereki hőerőmű földgázzal működik, a hővezeték, az épületekben levő elosztóállomások a távfűtő művek, illetve a város tulajdonában vannak. A belső, másodlagos vezetékek a lakók vagyonát képezik. Az érvényben levő energiaügyi törvény szerint a távfűtő rendszerek kötelesek az elfogyasztott energia alapján számlázni a szolgáltatásukat. Ebből a szempontból Nagybecskerek az elsők között tett eleget a követelménynek. Az új elszámolás bevezetésekor az volt az indok, hogy így majd a fogyasztók takarékoskodhatnak: magyarán kisebb lehet a fűtési számla. A nagybecskerekiek viszont nem ezt tapasztalták. Ennek egyik oka szerintük az, hogy a felfújt számlákkal a szolgáltató veszteségeit fedezik.

A szakember szerint a távfűtés akkor lehet csak konkurens más fűtési módokkal, ha a lakóépületek sűrűn helyezkednek el, és közel van a hőforrás is. Nagybecskereken viszont ez nem áll fenn. Ráadásul az egész rendszer olyan időkben épült ki, amikor még olcsó volt az energia.

A fogyasztók szerint a szolgáltató más költségeit, illetve az energiaveszteségeket is rájuk halmozza. Emiatt a Béga menti városban drágább a fűtés, mint Újvidéken vagy Belgrádban. Azt is felróják, hogy a hővezetékről szinte lehetetlen lekapcsolódni, mivel ahhoz az épület minden lakójának a beleegyezése szükséges. Másutt ehhez elegendő a lakók felének vagy a háromnegyedének az aláírása. De még ha a szükséges aláírások meg is vannak, a lakástulajdonosnak továbbra is fizetnie kell az úgynevezett állandó összeget.