2024. április 25., csütörtök

Benned bíztam, Uram

Aranymisét tartott msgr. Miocs József Kúlán

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium rektora, msgr. Miocs József vasárnap aranymisét mutatott be felszentelésének 50. évfordulója alkalmából szülővárosában, Kúlán, a Szent György katolikus templomban.

Miocs atya a hálaadása alkalmával elmondta, hogy vallásos családból származik és az akkori plébános, dr. Aczél Gyula indítására kezdett el gondolkozni a papi hivatáson, amely a későbbiekben beteljesült, és másfél évszázada hivatásának tekinti.

A zágrábi Érseki Klasszikus Gimnáziumban tanult, majd teológián folytatta tanulmányait, szintén Zágrábban. Pappá szentelése utáni újmiséjét Kúlán tartotta meg, ezért is esett arra a választás, hogy ünnepi aranymiséjét is szülővárosában tartsa.

Ötven éve tanít a szabadkai Paulinumban, későbbiekben annak igazgatói, rektori tisztséget is kiérdemelte. Első miséjének jelszava, mottója: ,,Benned bíztam, Uram, ne hagyj soha szégyent érnem.” Mindez végigkísérte útján, és ma is ez vezérli számtalan tevékenysége közben.

Az aranymise alatti felszólalások, köszöntők, hálaadások Miocs atya kiváló tevékenységét, emberszeretetét, segítőkészségét méltatták.

Számos hazai és anyaországi egyházi és közéleti elöljáró is jelen volt az ünnepen. A kúlai születésű, vidéken szolgálatban vagy nyugdíjban lévő papok is meghívást kaptak az eseményre. Köztük Beer Gergely Kiskőszegről, Szungyi Károly Adáról, Pastyik Róbert Pancsováról. Sajnos a messze élő paptársak időskoruk vagy a távolság miatt nem tudtak jelen lenni.

A nem mindennapi eseményen, msgr. Miocs József kúlai aranymiséjén jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Dudás Károly tiszteletbeli elnök, valamint Bunford Tivadar, a Szabadka városi képviselő-testület elnöke, Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a vallási minisztérium, a Paulinum, a kúlai Népkör küldöttsége.

Juhász György kúlai esperesplébános, msgr. Miocs József és a vendégként jelen levő papság együttesen részt vett az aranymisén, és a kúlai templom kicsinek bizonyult, teljesen megtelt a hívekkel és a vendégekkel. A misét a szabadkai Pro Musica kórus tette még felemelőbbé.