2024. április 25., csütörtök
A BUDAPESTI BIRKÓZÓ-VB MARGÓJÁRA

Ünneplés és építkezés

Befejeződött minden idők legnépesebb birkózó-világbajnoksága. A hivatalos adatok szerint az eseményre 114 országból 860 versenyzőt neveztek be, s az egész verseny óraműpontossággal zajlott le, így a budapesti eseményre csakúgy rábiggyesztették a „leg-” jelzőt, mint ahogy azt bugyuta módon minden olimpia kapcsán teszik. Fogadjuk hát mi is el mindezt, bár tavaly Párizs igen magasra tette a lécet, s emlékszünk mi még a 2008-as vb-re is, amelyet Isztambulban rendeztek meg, s a tökéletes vendéglátás mellett ott mindennap pótszékes telt ház volt, amit azért a Papp László Budapest Sportarénában nem sikerült elérni.

A magyar főváros azonban ismét a lehető legszebb arcát mutatta, s nyugodt lélekkel kijelenthető, hogy Budapest a nemzetközi sportélet egyik fellegvára, ezt bizonyítja az a tény is, hogy 2019-ben négy világbajnokságot rendeznek ott.

A versenyen számos ismerős arcot láttunk, de legalább annyi fiatalt is, ez nem meglepő, hiszen mindenki már a tokiói olimpiára készül, és próbálgatja a fiatal csikókat. Jövőre Asztanában ugyanis már élesben mennek majd a dolgok, hiszen a kazahsztáni vb egyben olimpiai selejtező is lesz, s mivel a kvalifikációs rendszert átrendezték, és a vb-n kívül már csak egy kontinentális selejtező lesz, szinte élet-halál kérdése, hogy a 2019-es világeseményen az első hatban legyenek a versenyzők, mert azok már akkor megváltják az ötkarikás vízumot. Ha azt vesszük alapul, hogy a szerbiai csapatból a hétvégén négyen is eleget tettek ennek (mármint annak, hogy az első hatban végeztek), a mi szempontunkból látszatra jól állnak a dolgok, mégsem minden ilyen egyszerű. Sztojan Dobrev gárdája ugyanis kezd kiöregedni (a magyar válogatott ebből a szempontból még rosszabbul áll), s nagyon nagy kérdés, hogy a 34 éves Frísz Krisztián és a 33 éves Davor Štefanek vállal-e újabb két év kőkemény felkészülést. Evidens, hogy tudásban továbbra is a világ élmezőnyéhez tartoznak, de az ízületek már sajoghatnak, s nem úgy bírják a sorozatterhelést, mint egykor (csak emlékeztetőül: a magyaroknál most világbajnoki címet szerzett Bácsi Péter és az 5. helyezett Kiss Balázs 35 éves, az ezüstérmes Lőrincz Tamás pedig 32…), így ha még ezek a fiúk fejben kőkemények is, a test már időnként engedetlen.

E pillanatban azonban még nagy az önbizalom és az elszántság, mert Szerbia három éremmel tért haza a vb-ről, ami remek teljesítmény. Štefanek a selejtezős napon verhetetlen volt, Frísz élete talán legakciódúsabb nagy versenyén van túl (csupán egy pillanat figyelmetlenség miatt maradt le a döntőről), Nemes Viktor pedig ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy a 77 kg egyik legjobb versenyzője, mert nagyon úgy tűnik, hogy zsinórban a második aranyérme egyetlenegy árva kitoláson múlott. Mihail Kajaia újfent bebizonyította, hogy a 97 kg-os súlycsoport talán legerősebb birkózója, s roppant erejét végre kamatoztatta is. Mindez a csapatversenyben a fantasztikus 5. helyet jelenti (egyébként Oroszország nyert 178 ponttal, második Magyarország 89, harmadik Törökország 75 ponttal), ami még értékesebb, ha tudjuk, hogy a birkózó-nagyhatalom Azerbajdzsán ugyanennyit gyűjtött össze, s csak azért végeztek ők előbb, mert aranyérmük is volt. Szerbia tehát kötöttfogásban a lehető legszűkebb élmezőnyhöz tartozik, s ez az itteni sportvezetők, edzők és versenyzők munkáját dicséri együttesen.

Kellene valami okosat mondani a jövőt illetően. Engedjék azonban meg, hogy ezt ne tegyem meg, hanem a firkász is úszkálhasson egy kicsit a sikerben. Az viszont biztos, hogy az elkövetkező évek nagyon kemények lesznek, rengeteg odaadással és szaktudással, a maximális feltételek biztosításával egy új nemzedék kiépítését kell megkezdeni. Itt is, és Magyarországon is.