2024. április 25., csütörtök

A szakma és a hallgatók is díjazták

A Pataki-gyűrűt és a 10-es díjat is Pesitz Mónika kapta meg

Hétfőn került sor a Jadran színpadon, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából, a Pataki-gyűrű gálaestre és díjátadóra. Idén a válogató szerepét Jászay Tamás színikritikus töltötte be, a várományosok pedig Béres Márta (Újvidéki Színház – Hasszán aga felesége), Elor Emina (Újvidéki Színház – Borisz Davidovics síremléke), Mészáros Gábor (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Karton és karfiol), Nešič Máté (Zentai Magyar Kamaraszínház – A nagybőgő) és Pesitz Mónika (szabadkai Népszínház Magyar Társulat – Mi történt Baby Jane-nel?) voltak.

A zsűrit Ábrahám Irén színművésznő, László Sándor színész, rendező, tanár, Balogh Tibor kritikus, Oláh Tamás teatrológus alkotta, valamint egy szavazattal az újvidéki művészeti akadémia színészhallgatói járultak hozzá a döntéshez. A Pataki-gyűrű díjat Pesitz Mónika kapta meg, emellett a végzős hallgatók által odaítélt ún. 10-es díjat is.

A gálán Oláh Tamás tartott értékelést:

– Nehezen döntött a zsűri. Béres Márta a névtelen aga felesége szerepében roppant testi és szellemi energiákat mozgatva, elemi keménységgel küzd a saját igazáért egy ijesztően változásképtelen világban; Elor Emina úgy válik részesévé egy lenyűgöző kollektív játéknak, hogy közben minden gesztusában érezni a szerepformálás bámulatos sokrétűségét és a koncentrált színpadi jelenlét zavarba ejtő magasságait; Mészáros Gábor nagybőgőkísérettel, lebilincselő zenei precizitással, tényleges teremtőerővel énekli, szavalja anyagivá, Tolnai Ottó varázslatosan sokrétű versuniverzumát; Nešić Máté bravúros előadásában, színészi pályájának eddigi legösszetettebb s egyben legkimunkáltabb alakítását nyújtja; Pesitz Mónika az érzelmek elképesztően széles skáláját végigjárva, bámulatos mélységekbe merészkedik, hogy onnan hozzon fel valami félelmetesen emberit – fejtette ki Oláh Tamás.

Pesitz Mónika meghatódva vette át a díjat:

– Az elmúlt időszakban egy kicsit eltértem a színjátszástól, nem találtam magamat benne és meglepődtem, amikor ezt a szerepet rám osztották. Nagy örömömet leltem benne. Ez egy közös munka volt, amibe mindenki mindent beleadott, ezért nagyon kedves számomra ez az előadás – hallottuk Pesitz Mónikától.

A gálaestet Mezei Kinga rendezte. Fellépett Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor, Hajdú Tamás, Virág György, Csernik Árpád, Dévai Zoltán, Ralbovszki Csaba, Kalmár Zsuzsa, Fülöp Tímea, Banka Lívia, Körmöci Petronella, Pámer Csilla és ifj. Kucsera Géza. A Pataki-gyűrű díjjal járó pénzjutalom támogatója a Magyar Nemzeti Tanács.