2024. március 28., csütörtök

Macron egy nappal előrehozta a kormányülést, hogy utána elutazzon pihenni

Emmanuel Macron francia államfő kedden előrehozta egy nappal az eredetileg szerdára tervezett kormányülést, hogy utána néhány napra - a mindenszentek ünnepére - elutazzon pihenni ismeretlen helyre.

A nyári vakációt leszámítva 2017-es megválasztása óta a francia elnök először vesz ki szabadságot. Jóllehet a francia sajtó egy része szerint az államfő kimerült, hírmagyarázók úgy vélik, az elnök imázsának javítását szolgáló kommunikációs akcióról van szó.

Emmanuel Macron hivatalos programjai a héten mindesetre kedd délután 1 órakor véget értek.

"Emmanuel Macron három nap szabadságot vesz ki a héten, nem azért mert kimerült, hanem azért, hogy erőt gyűjtsön a sűrű menetrendjéhez" - közölték kedden az elnökhöz közeli források a Reuters hírügynökséggel.

Az államfő szerdán még az Elysée-palotában dolgozik a miniszterekkel és a tanácsadóival, csütörtökön, pénteken, szombaton nem dolgozik és vasárnap reggel tér vissza a munkába.

"Ez nem hirtelen döntés, már jó ideje tervezte. Nem kifáradt, hanem igenis, erőt gyűjt" a vasárnap kezdődő és egy hétig tartó útjához, amelynek keretében az első világháborút lezáró fegyverszünet századik évfordulóján, november 11-én Párizsban, csaknem hatvan állam- és kormányfő részvételével rendezendő ünnepség előtt végiglátogatja a legfontosabb franciaországi első világháborús emlékhelyeket - közölte a forrás.

Néhány napja azonban a francia sajtóban kormánypárti politikusoktól egyre gyakrabban hallani, hogy az elnöknek, aki a mandátuma kezdte óta maga diktálja a fokozott ritmust az egymás után meghirdetett reformokkal, pihenésre van szüksége. "Láthatóan lefogyott", "elkezdett őszülni", "sokba kerül ez neki" - idézett a Le Parisien című napilap kormányhoz közeli forrásokat.

Hírmagyarázók szerint természetes, hogy elődeihez hasonlóan Emmanuel Macron másfél év alatt sokat vesztett népszerűségéből és a kormányzás fárasztja, ezért pihenésre van szüksége. Az viszont újdonság, hogy a hírt az elnöki hivatal kiszivárogtatta.

"Amikor Emmanuel Macron mond valamit, akkor üzenetet akar küldeni. A Benalla-ügy, a polémiák, a miniszterei távozása és a súlyos népszerűségvesztés után az elnöki most az imázsán próbál változtatni" - mondta a BFM hírtelevízióban Christophe Barbier politikai újságíró.

Az elemző szerint Macron "így tudatja, hogy olyan, mint bármi más, elfáradt, mindenszentek ünnepén szabadságot vesz ki, nem az az emberfeletti ember, akit eddig játszott. Az arrogáns elnök imázsával kíván szakítani, ezt próbálja eladni az őszi politikai szezonkezdet óta" - mondta az elemző, aki szerint "a bejelentésben több a politika, mint a valóság".