2024. március 29., péntek

Isznak és dohányoznak

A Batut közegészségügyi intézet lesújtó adatokat közölt a fiatalokról

A szerbiai, 13 és 15 év közötti diákok 12,5 százaléka már kipróbálta a marihuánát, 11 százalékuk rendszeresen dohányzik, szinte mindegyikük kipróbálta már az alkoholt, míg egyharmaduk legalább egyszer többet ivott a kelleténél, magyarán berúgott, derül ki a dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet aktuális felméréséből.

A kutatás eredményeit a Batut Napok elnevezésű rendezvényen mutatták be. Itt elmondták, hogy a fiatalok legtöbbje 14. és 15. életéve között próbál ki először valamilyen tudatmódosító szert. Dr. Biljana Kilibarda, az intézet munkatársának szerint a fiatalok ebben a korban kezdenek el ismerkedni a drogokkal, ezért a megelőzés során kiemelt odafigyelés szükséges az általános iskolák felsőseinek és a középiskolák alsósainak irányába.

Az eseményen jelenlevő Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter arról biztosította hallgatóságát, hogy az általa irányított tárca számára prioritás a kábítószer ellenes küzdelem. Hasonló szellemiségben szólalt fel Vanja Udovičić, sportügyi és ifjúsági miniszter, kifejtvén, hogy a fiatalokat a sport irányába kellene terelni, hiszen az lefoglalja őket és felesleges energiáikat is levezethetik.