2024. március 28., csütörtök

Čurug je postao simbol za izgradnju zajedničke budućnosti

U nedelju je ispred biste Hrista obeleženo sećanje na nedužne žrtve iz 1944-45.

Pored članova porodica, civila i ličnosti iz društvenog života Vojvodine, prisustvovali su i dr Pinter Atila, ambasador Mađarske u Beogradu, dr Menjhart Atila, konzul Mađarske iz Subotice, Pirityine Sabo Judit, rukovodilac odeljenja za Nacionalnu politiku Mađarske Vlade, Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta.

Posle himne Mađarske i himne Srbije predstavnici crkava -Čaba Paško, sveštenik iz Kelebije, Atila Oros, predstavnik reformatske crkve i Gabor Dolinski, predstavnik evangelističke crkve su se pomolili za blagoslov duša žrtava. Julija Teleki iz Bečeja, koja je preživela 1944-45. se godinama borila da se postavi prikladan spomenik poginulima iz Čuruga, zatim Vesna Šćepanović, predsednik loklne samouprave Čuruga je govorila o važnosti uzajamnog poštovanja i izmirenja.

Jene Hajnal je svoj svečani govor počeo priznanjem i zahvalnošću Spomen udruženju racije 1942.

-Voleo bih da naše brige ne moramo preneti na naše naslednike-ostavivši iza sebe robstvo, poniženja, izolacije- tako da naučimo da dignemo glavu konačno posle dugog mraka i da osetimo da smo deo jedne zajednice koja se ponovo pojavila. Sad smo deo takvog stanja milosti koji  nam je omogućeno, zahvaljujući Janošu Aderu i Tomislavu Nikoliću kada su zajedno pognuli glave poginulim junacima 1944-45-e. Mnogo takvih događaja nam je od tada pomoglo da u duši oba naroda žele da se okrenu zajedničkoj budućnosti - rekao je Jene Hajnal.

Jasmina Jurišin, sekretar Spomen udruženja racije 1942. je izjavila da će se u muzeju Topalov postaviti spomen obeležje svima onima koji su 1942. i 1944. dali svoje živote da bi spasili živote drugih, i u jednoj prostoriji će postaviti spomen Mađarima koji su nekada živeli u Čurugu.

Dr Atila Pinter se zahvalio svima koji su doprineli tome da se danas možemo zajednički sećati i na srpske i na mađarske žrtve. Za vreme komunističkog terora Čurug je tokom više desetina godina postao simbol straha, ali danas se taj status znatno izmenio. Danas je Čurug mesto zajedničkih sećanja, simbol srpsko-mađarskog zajedništva i izgradnje zajedničke budućnosti. Poslednje nedelje oktobra u Čurugu, 4. i 6. januara u skladištu Topalov i kod spomenika na obali Tise ćemo se opet zajednički sećati žrtava-sve to je moglo da se ostvari putem izmirenja i udruženim snagama. Pre nekoliko godina nam je bio cilj da naša dece ne moraju da osete strah kao njihovi preci - rekao je Atila Pinter.

Paljenjem sveća i postavljanjem venaca u organizaciji Julije Teleki i Mađarskog Nacionalnog Saveta završila se svečanost povodom sećanja, koju su glumci i hor senćanskog pozorišta učinili veoma svečanim.