2024. április 25., csütörtök

Adóoptimalizálás felsőfokon

Már nem számít szenzációnak az egyébként mégis szenzációs valóság, miszerint a világ vagyonának túlnyomó része mindössze néhány ember tulajdonát képezi. A legfrissebb kimutatások szerint a tendencia azonban csak fokozódik. A tavaly megtermelt összvagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb 1 százalékához került. Érdekes azonban megjegyezni, hogy a milliárdosok száma viszont újabb rekordot ért el.

Az Oxfam International segélyszervezet legfrissebb jelentése szerint az elképesztő aránytalanság egyik legfőbb oka a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése. Azt is kimutatták, hogy a leggazdagabb egy százalék az adózással kapcsolatos manipulációk, trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárt tart meg magának. A hivatalos szakirodalom adóoptimalizálásnak is nevezi ezt a tevékenységet, és nem szabad összetéveszteni az adócsalással, adóeltitkolással, mert nem egy kategóriába tartoznak. A lényeg azonban, hogy a fejlődő országok az adóoptimalizálás miatt évi legkevesebb 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el. Az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárdot tesznek ki, s ez azt jelenti, hogy ha mindenki becsületesen és helyben adózna, és nem trükközne, több pénz maradna helyben, mint amennyit a segélyből folyósítanak.

A MILLIÁRDOSOK IS KICSERÉLŐDNEK?

A The Guardian legfrissebb beszámolója szerint is az a helyzet, hogy még soha nem kerestek egy év alatt annyi pénzt a világ gazdagjai, mint 2017-ben. A világ milliárdosai tavaly összességében mintegy ötödével növelték már eleve a hatalmas vagyonukat. Előtte még soha nem kerestek egy év alatt ennyi pénzt a világ vagyonosai. Ez ellentmond azoknak a meséknek, melyek szerint a vagyonok eloszlásában tapasztalható aránytalanságok idővel csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnének. Csak tavaly 1400 milliárd dollárral növelték vagyonukat a gazdagok. Maga a növekmény több mint Ausztrália éves GDP-je. A 20. század sokat emlegetett gazdag családjai, a Rothschildok, Rockefellerek és a Vanderbiltek nem gazdagodtak ilyen tempóban. A gazdagok azonban úgy tűnik, hogy fokozatosan „kicserélődnek”. Ez akár azt is jelentheti, hogy a világ gazdagjai témakörben történelmi új hullámról beszélhetünk, és egyben azt is, hogy a jövő gazdagjai – a trendeket előrevetítve – arányaikban még nagyobb vagyonok tulajdonosai lesznek, miközben az emberiség lélekszáma még mindig elképesztően gyors ütemben nő. Az egyik erre vonatkozó elemzés mintegy 2000 milliárdos vagyonnövekedését vizsgálta meg és kiderült, hogy közülük 179-en először szerepelnek a listán, tehát egyfajta újgazdagok. Az újaknak negyede örökölte a vagyonát, így valójában nem igazi újgazdag. A többiek viszont más módon jutottak hozzá. A 2000 milliárdos harmada idősebb 70 évnél, ami azt jelentheti, akár egy életmű hozadéka is lehet a hatalmas vagyon.

HETENTE KÉT ÚJ MILLIÁRDOS KÍNÁBAN

A világ milliárdosainak többsége ma az Egyesült Államokban él, de a világgazdaság súlypontjának áthelyeződését bizonyítja a tény, hogy Kínában hetente két ember válik milliárdossá. Csak tíz évvel ezelőtt Kínában összesen csupán 16 milliárdos élt, ma már csaknem 400. Fontos megemlíteni, hogy a hatalmas ázsiai ország legvagyonosabbjainak 94 százaléka önerőből vált gazdaggá. A kínai milliárdosok csupán 2 százaléka vált örökség útján vagyonossá, 4 százalékuk a vállalkozói tevékenység és az örökség kombinációjával, a maradék 94 százalék viszont önerőből. Ez a trend szöges ellentétben áll a globális átlaggal. Összességében ugyanis a világ milliárdosainak 55 százaléka vált önerőből gazdaggá, 13 százalékuk örökség segítségével, 32 százalékuk pedig az örökség és az üzleti sikerek kombinációja útján. Ami a korfát illeti, a kínai milliárdosok fiatalabbak is a globális átlagnál: egy átlagos milliárdos Kínában 53 éves, globális szinten azonban 64 év az átlag. De mivel a kínai gazdagok is az átlaghoz tartoznak, így másutt még magasabb az átlagéletkoruk. Érdekes megemlíteni, hogy kínai a világ jelenleg leggazdagabb nője is. Yang Huiyan hazájában az ötödik helyen van a rangsorban a férfiak között. Az első helyen Huateng Ma, a második az Alibaba tulajdonosa, Jack Ma, a harmadikon Hui Ka Yan, a negyediken pedig Wang Jianlin. Kína leggazdagabb hölgye a Country Garden Holdings többségi részvénytulajdonosa. Az Ohio Állami Egyetemen 2003-ban diplomázott. Érdekesség, hogy 25 évesen már a leggazdagabb kínaiak közé tartozott.

A földkerekség leggazdagabb embere azonban továbbra is az Amazon-vezér Jeff Bezos. Vagyona a becslések szerint eléri a 146 milliárd dolláros nagyságrendet. Még soha senkinek nem volt ennyi pénze a világon előtte. A toplista második helyén áll Bill Gates, a Microsoft megalapító. Warren Buffett amerikai tőzsdeguru, a Berkshire Hathaway holding vezetője a 2016- évi második helyéről a harmadikra csúszott vissza, vagyona azonban egy év alatt így is jelentősen, 75,6 milliárd dollárról 84 milliárdra gyarapodott.