2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Az összetartás ünnepe

A Telep napja elnevezésű családi rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg szombaton az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban

Ezúttal is telt ház előtt léphettek fel legkisebbjeink, láthattuk a Manó, a Tűzrevaló és a Mitugrász táncegyütteseket, az újvidéki Dunavirág óvodába járó nagycsoportos gyerekeket.

Az ünnepi műsor előtt Ladisity Melinda, a Központ elnök asszonya üdvözölte a jelenlevőket, emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek anyanyelvápolási célja van – A magyar nyelv, a kultúra és identitás ápolásának felvállalását szeretnénk serkenteni azok között, akik e nyelvhez és kultúrához tartozóknak vallják magukat. Ezzel a rendezvénnyel azt üzenjük, hogy vállaljuk a vajdasági magyar nemzeti közösség érdekképviseletét, az itthon, a szülőföldön maradás ösztönzése és a nemzeti önazonosság-tudat megőrzése céljából.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ez az ünnep az összetartás, a tehetség és az alkotóerő ünnepe is, köszönjük a szülőknek, hogy magyar nyelvű oktatást választottak gyermeküknek – hallottuk többek között az elnök asszonytól. A Központ korábban Így látom én a Telepet címmel rajzpályázatot hirdetett óvodások és általános iskolás gyermekek számára, az erre beérkezett 68 alkotást az előcsarnokban volt alkalmunk megtekinteni. Minden alkotó gyermeket megjutalmaztak, ajándékaikat Falb Melinda és Petrović Eszter óvónők, valamint Kocsicska Fehér Rózsa, a József Attila Általános Iskola tanítónője vették át.

A műsort követő népünnepélyen a pirosi Classic Band szórakoztatta a közönséget, Kasza Csongor és Németh Róbert pedig sertéspörköltet főztek egy hatalmas bográcsban. A rendezvényt támogatta a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Felvételünkön a Dunavirág óvoda végzősei, akiket Hipik Margit és Sági Ilona óvónők készítettek fel a fellépésre.