2024. április 20., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Életet adtak a szabadságért cserébe

Szombaton este tartotta rendkívül színvonalas és mindannyiunk számára üzenetértékű megemlékezését az 1956-os forradalom eseményeiről „Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni!” címmel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ a helyi színházteremben. A műsorban fellépett a Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka zenekar, a Fokos zenekar, illetve Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondók. A program a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán MMK elnöke, aki a Magyar Összefogás jelöltje is a nemzeti tanácsi választásokon – osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.

Kiss Zoltán felvétele

Kiss Zoltán felvétele

– 1956-ban, mint a történelemben annyiszor, a szabadságvágyát nyilvánította ki nemzetünk – hangzott el köszöntőjében –, Dávid harcolt Góliát ellen. A szinte fegyvertelen tüntető fiatalok ellen jöttek az orosz tankok, és csakhamar letörték a forradalmat. Az 56-as hősök tettei, szabadságszeretete máig példaértékű. Ahogy hatvankét évvel ezelőtt nemzettársaink kiálltak a szabadságért, úgy kell nekünk is ma megküzdenünk magyarságunkért, nemzeti értékeinkért. A lánc csak akkor lesz erős, ha minden láncszem erős.

A közönség mély együttérzéssel kísérte végig a szomorú, fájdalmas, ám vérpezsdítően felemelő hangulatú műsort, amelynek üzenete számunkra az egymásért való kiállás, az összefogás, nemzeti értékeink megőrzése. A záróakkordok a szülőföldön való maradásra ösztönöztek, emlékeztetve bennünket a régi nagy igazságra, hogy aki hazát cserél, az szívet cserél.

A megemlékezésen Fremond Árpád köztársasági képviselő mellett megjelent számos más tartományi és községi tisztségviselő, a helyi közösség, a topolyai művelődési élet, illetve a közvállalatok képviselői, igazgatói is.