2024. április 23., kedd

Cserkészet felnőtteknek

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek jelenleg tizenkét aktív tagszervezete van, amelyek tagsága összesen közel négyszáz főre tehető. Ennek legnagyobb részét a gyermekek alkotják, hisz a legtöbben fiatal korukban kerülnek kapcsolatba, ismerkednek meg a cserkészettel. Akinek viszont erre nem volt lehetősége, az bepótolhatja a VMCSSZ által szervezett felnőttképzésnek köszönhetően.

A képzéssel kapcsolatban Pásztor Orsolya, a VMCSSZ felnőttképzésért felelős munkatársa nyilatkozott lapunknak.

– A felnőttképzés ötlete régebbi keletű, két-három éve gondolkodunk azon, hogy valami úton-módon a felnőtteket is be kell vonnunk a cserkészetbe. Elsősorban azokra szeretnénk fókuszálni, akiknek gyerekkorukban nem volt lehetőségük megismerkedni a cserkészettel, így lehetőséget nyújtanánk nekik, hogy megismerkedjenek a mozgalommal, részesei legyenek és élményeket szerezzenek. Másrészt a cserkészmozgalomra jellemző, hogy középiskola után, amint a fiatalok elhagyják szülővárosukat, a cserkészetet is elhagyják. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, hisz 18–19 éves koruktól kezdve komolyabb munkát is rájuk tudnánk bízni, akár csoport- vagy rajvezetési feladatokat, de ugyanúgy programszervezéseket is. Ezt a hiányt pótolandó gondoltunk nyitni a felnőttek felé, akik szabadidejükhöz és lehetőségeikhez mérten be tudnának kapcsolódni a munkába. Most a Magyar Cserkészszövetség egy európai uniós pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy meg tudjuk szervezni a felnőttképzést – fogalmazott Pásztor Orsolya.

Beszélgetőpartnerünk azt is elmondta, hogy a képzés három hétvégén keresztül tart. Az első találkozóra november 9-e és 11-e között kerül sor, míg a másodikra február elején, a harmadikra pedig március végén. A három hétvége anyaga egymásra épül. A képzések elsősorban gyakorlati feladatokra alapoznak, a résztvevők többek között megismerkedhetnek a csomózás, a tájékozódás, a menedékhely-építés alapjaival, emellett népi játékok, népdalok várják az érdeklődőket, ugyanakkor az elméleti oktatás keretén belül megismerkedhetnek a cserkészet történetével is.

– Nem titkolt célunk, hogy olyan embereket gyűjtsünk össze, akiknek segítségével a jövőben az olyan településeken, ahol ezidáig nem létezett, vagy jelenleg nincs aktív cserkészcsapat, elindítsuk és meghonosítsuk a cserkészetet – mondta Pásztor Orsolya.

A cserkészszövetség képzésére korhatár nélkül bárki jelentkezhet november ötödikéig a következő internetes oldalon: vmcssz.rs/hirek/felnottkepzes/index.html.