2024. március 29., péntek

Miért meredjünk a monitorra?

A digitális marketingről és annak szerbiai helyzetéről

A cím láttán biztos sok olvasónk kapja fel a fejét, mivel manapság olyan véleményt is hallani, hogy az internet rossz, és időpocsékolás a monitorra meredve olvasni vagy nézni bármilyen online tartalmat. A valóság nem ennyire sarkított. Tőlünk nyugatabbra már teljesen megszokottnak számít, ha valaki a saját otthona kényelméből végzi a munkáját, méghozzá teljes állásban. A munkaerőpiac rengeteg lehetőséget kínál, és manapság már Szerbiában is egyre többen döntenek úgy, hogy szabadúszóként keresik meg a mindennapi kenyerüket.

A szabadúszó (közismertebb nevén freelancer) életmód begyűrűzésén kívül a marketing, a reklám hatásköre és funkciója is bővült. Mindez átkerült az internetre, az elmúlt években pedig a közösségi média platformjaira. Ezáltal új foglalkozásokkal gyarapodott a marketingszakma palettája, mivel egyre több tartalomszerkesztőre, szövegíróra, SEO (Search Engine Optimization, vagyis keresőoptimalizáló) szakemberre, a közösségi média felületeinek adminisztrátoraira és menedzsereire, illetve internetes hirdetésszerkesztőkre, elemzőkre, piackutatókra van szükség. Mindezek a digitális marketing, más néven internetes vagy online marketing gyűjtőfogalmába tartoznak. Ennek hazai helyzetéről kérdeztük Miloš Turinskit, a szabadkai Poslovi.Infostud.com PR-menedzserét:

– Manapság a fiatalok számára is egyre vonzóbbak a digitális marketinggel kapcsolatos állások, és megnövekedett az érdeklődés a különféle tiszteletdíjas online munkák iránt, főleg a külföldi cégek irányába. Ezek leginkább a marketing, az eladás és az adminisztráció területéhez kapcsolhatóak. Napjainkban az internet és a felhasználók igényei alakították ki a fejlődés irányát. Az online marketing területén Szerbiában még mindig nagy szükség van szakemberekre. A számuk még nem elég magas, viszont kielégíti a munkaerőpiac igényeit. Elmondhatjuk, hogy egyre több fiatal érdeklődik a digitális marketing képzések iránt, tehát sem a hazai, sem a külföldi munkáltatóknak nem okoz gondot a megfelelő és minőségi munkaerő alkalmazása.

A zágrábi székhelyű Netokracija a régió egyik digitális marketinggel foglalkozó magazinja és hírportála. A szerkesztőség tagjai nemrég a szabadkai Közgazdasági Karon tartottak egy félnapos előadássorozatot. Ennek során betekintést adtak az egyetemistáknak és az érdeklődőknek az online marketing tudományába. Marko Mudrinić, a Netokracija társalapítója és operatív igazgatója a következőképp nyilatkozott lapunknak:

– Cégünk a digitális marketingtrendek és az online ügyintézés követésével foglalkozik. Láttuk, hogy Szerbiában is igény mutatkozik a digitális marketing területével foglalkozó szakemberek képzésére. Az eredeti ötlet szerint nemcsak a műszaki karokon, hanem a közgazdasági karokon tartanánk előadásokat ezzel kapcsolatban azzal a céllal, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a munkaerőpiac új lehetőségei iránt. Mivel a régiónkban Szerbián kívül minden országban foglalkoznak az online marketinggel valamilyen felsőoktatási képzés keretében, ezért ezek az alkalmak hiánypótlóak. Ez egy nagyon gyorsan és dinamikusan fejlődő ágazat, és segítünk a hallgatóknak, hogy megtegyék az első lépéseket. A digitális marketing bármely ágazatáról lehet olvasni az interneten, a magánkézben levő képzőközpontok és az e-learning felületek is különféle kurzusokat kínálnak.

Barabási Albert-László hálózatkutató szerint a sikernek két összetevője van: a teljesítmény és a hálózatban való pozíció. Valószínűleg ez az online marketing kulcsa is.