2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A nemzetépítés lehetőségei

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz parlamenti képviselője a bácskossuthfalvi lakossági fórumon

Pénteken este Bácskossuthfalván mutatkoztak be a Magyar Összefogás lista jelöltjei. A Juhász bálteremben megszervezett, a Magyarok Vajdaságban – A nemzetépítés lehetőségei elnevezésű lakossági fórumon tiszteletét tette dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz parlamenti képviselője és kísérete, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, továbbá Kislinder Gábor, Topolya község elnöke, illetve a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid jogász és Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának az alelnöke.

Lakossági fórum Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lakossági fórum Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Köszöntőjében Seffer Attila helyi tanácselnök a nemzeti tanácsi választásokon való részvételre buzdította hallgatóságát, majd kiemelte, hogy a polgároknak azt a listát kell támogatniuk, amely a magyar kormánnyal és a Vajdasági Magyar Szövetséggel együttműködve gondoskodik közösségünk jövőjéről.

-Bácskossuthfalva számos olyan projektumot köszönhet a magyar kormánynak, ami nélkül szegényebb lenne a településünk. Csak a közelmúltban a Kossuth park felújítása és az Id. Kovács Gyula Általános Iskola fűtésrendszerének a kibővítése történt meg anyaországi közreműködéssel, de számos más művelődési és egyéb támogatás is érkezett Bácskossuthfalvára a közelmúltban – fogalmazott Seffer.

Dr. Zsigmond Barna Pál, a magyar kormánypárt képviselője beszédében kifejtette, hogy nincs erős Magyarország erős határon túli magyarság nélkül.

-Határoktól függetlenül mi magyarok egymásra vagyunk utalva, és csak akkor van jövőnk, ha összetartunk, ha a világ azt látja, hogy erőt sugárzunk. Az elmúlt vérzivataros időkben még nem volt ilyen erős és összetartó a Kárpát-medencei magyarság, ez egy kegyelmi időszak számunkra, aminek a lehetőségeit ki kell használni. Ezért közös felelősségünk, hogy éljünk a nemzeti tanácsi választás adta lehetőséggel – nyilatkozta dr. Zsigmond Barna Pál.

Az est folyamán bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei. Ternovácz István újságíró úgy fogalmazott, hogy a támogatási rendszernek köszönhetően célba ért az anyaország oly régen áhított nemzetegyesítő szándéka.

-Újságíróként fontosnak tartom, hogy kiálljak az anyaország és a VMSZ politikája mellett, hiszen végre olyan támogatásban van részünk, ami a felemelkedésünket szolgálhatja, ha megfelelően élünk a lehetőséggel. Orbán Viktor és a kormánya már évekkel ezelőtt is tett konkrét lépéseket a nemzetegyesítés felé, hiszen több olyan program fut, ami ezt a célt támogatja. A világ bármely pontján bátran képviselhetem magyarságomat, emelt fővel tehetem ezt például a Kőrösi-programon keresztül is – mondta egyebek mellett Ternovácz István, aki azt is fontosnak nevezte, hogy a vajdasági magyarok a tavaszra tartandó európai uniós választásokon is véleményt mondjanak.

Losoncz Dávid beszédében kifejtette, hogy a múlton már nem változtathatunk, de a jövőnket mi irányítjuk, és ezért is kell részt venni a nemzeti tanácsi választáson november 4-én.

-A vajdasági magyarság intézményrendszerének szerves része a Magyar Nemzeti Tanács. Közösségünk működését segíti a Prosperitati Alapítvány támogatási politikája is, és nincs eredmény a helyi önkormányzatok együttműködése nélkül – mondta Losoncz.

Fazekas Róbert, Bácskossuthfalva helyi közösség tanácselnök-helyettese arról szólt, hogy a közösségünk megfogyatkozott ugyan, de maradt még bennünk annyi erő, hogy ismét talpra tudjunk állni.

-Vannak a falunkban is megoldásra váró dolgok, de sikeres projektumokra összpontosítva tudunk erőt meríteni a folytatáshoz. Mára olyan szinten vagyunk, hogy a vajdasági magyarság az óvodától az egyetemig kaphat támogató kezet, és további esélyt adhat a közelmúltban meghirdetett idegenforgalmi stratégia is. Ebben a történetben számítunk Pacsér közreműködésére is, hiszen a közeli határátkelőhely 24 órás megnyitásával a szomszédos termálfürdő és a Rekreációs Központ nyújtotta lehetőségek mentén találhatjuk meg a jövőnk zálogát a turizmusban. Ezzel kapcsolatban már megtettük az első lépést, hiszen egy közös pályázati projektumnak köszönhetően tudjuk felújítani a két falu óvodáját összesen 5 millió forint értékben – hangzott el.