2024. március 28., csütörtök
MOTO GP – AUSZTRÁL NAGYDÍJ

Feltámadt a Yamaha

Nemrég még a Yamaha rekordhosszúságú nyeretlenségi sorozatáról számolhattunk be, az Ausztrál Nagydíjon azonban a japán márka 25 verseny után megtörte ezt a rossz szériát Maverick Viñalesnek köszönhetően.

A Phillip Island-i pályán a frissen hétszeres világbajnokká avanzsált Marc Márquez szerezte meg a rajtelsőséget, a futama viszont ezúttal egy látványos balesetben való részvétel miatt maradt emlékezetes. A spanyol veszített pár pozíciót az első körökben, majd a célegyenes végén az őt támadó Johann Zarco rohant bele hátulról nagy sebességgel a Hondájába. Zarco bukott óriásit, de épségben felkelt a földről, míg Márquez a motoron maradt ugyan, de annak sérülése miatt kénytelen volt feladni a versenyt, első idei kiesését jegyezve ezzel.

A gyengén rajtoló Viñales eközben viszonylag hamar felkapaszkodott az első helyre, és el is lógott az egymással csatázó üldözőitől, hogy végül kényelmes előnyben elsőként érje el a kockás zászlót, ezzel visszajuttatva az élre az augusztusban formahanyatlásba kezdő, de a dobogó tetejét a tavaly júniusi holland forduló óta elkerülő Yamahát. A két Andrea, Iannone és Dovizioso állhattak még fel a pódiumra, míg a végére kissé visszaeső Valentino Rossi 6. lett.

A kisebb kategóriák szorosabb befutót hoztak, a Moto 2-ben Brad Binder nyert, a Moto 3-ban pedig Albert Arenas úgy, hogy mögötte még négyen egy tizedmásodpercen belül követték őt a célban.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) 40:51,081, 2. Andrea Iannone (olasz, Suzuki) +1,5, 3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +1,8 másodperc hátrány stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 296, 2. Dovizioso 210, 3. Rossi 195 pont stb.