2024. március 29., péntek

Együtt a színpadon és az életben

Elor Eminával és Szalai Bencével a színészi élet szépségeiről

Két újabb tehetséges színész volt a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című beszélgető műsorának vendége, Elor Emina és Szalai Bence. Az Újvidéki Színházban dolgozó művészeket Máriás Endre, a nyilvános beszélgető estek házigazdája kérdezte szakmáról, elhivatottságról, kitartásról és mindarról, ami adaléka annak, hogy megfelelő módon helyt tudjon állni az ember színészként egy ilyen miliőben.

Emina és Bence is az újvidéki Művészeti Akadémián végeztek és a már említett Újvidéki Színházban dolgoznak mind a ketten. Bár e két fontos pillér azonos, szakmai kiteljesedésük és az út, ahogy erre a pályára kerültek, különböző. Emina évek óta a színház tagja, és ha az idő kerekét visszapörgetjük, már fiatal kislányként vonzották a versek, ami már előszele volt leendő szakmája megválasztásának. Bencénél más volt a helyzet, ő történelem és ének-zene szakon kezdte meg tanulmányait, de hamar rájött, hogy nem ezt szánta neki a sors. Bár a zene régebben is, most is fontos szerepet tölt be az életében, mégis a színészi pályát érezte magáénak, így maga mögött hagyva korábbi két szakját, a színészet felé fordult.

Ez a szakma rengeteg kihívás elé állítja az embert. Sokszor olyan lelki és fizikai felkészültséget igényel, olyan erős koncentrációt, ami nem feltétlenül hétköznapi. Mindent egybevetve szerintem ez egy nagyon vidám és izgalmas pálya, ami bár lelkileg sokszor nehéz, de nem szabad beleroppanni, ha akadály elé kerülünk. A gátakat le kell küzdeni, és ha a végeredményre büszke lehet az ember, akkor megérte – mondta Szalai Bence, aki azt is elárulta, hogy jelenleg a Tom Sawyerben nyújtott alakítására a legbüszkébb, ami bár óriási kihívás számára, de legalább annyi plusz erőt is ad neki, hiszen egy címszerep során rengeteget tud fejlődni egy színész szakmailag.

Nekem mindig az a célom, hogy kaméleon legyek, aki fölismerhetetlen. Mindig valami egészen mást, ellenkezőt, valami extrémet akarok mutatni, hiszen nem szabad, hogy megszokott sablonok kerüljenek a színpadra egy adott színésztől, vagy színésznőtől. Az már nem lenne izgalmas se a nézők, se a színészek számára. Örülök, ha mondjuk egy új nevetési módot, pillantást, testtartást vagy hangot tudok mutatni – mondta Elor Emina, aki arról is meggyőzött, hogy ugyanannak a szerepnek is lehet teljesen különböző módon színpadra vinni a karakterét, ami nemcsak magán a művészen múlik, hanem azon is, hogy pl. két különböző rendező hogyan nyúl hozzá ugyanahhoz a darabhoz.

A két tehetséges és ambiciózus előadóművész nemcsak a színészszakmában dolgozik együtt, hanem a való életben is egy párt alkotnak. Elmondásuk szerint nagyon jól megfér a két dolog egymás mellett, szépen külön tudják választani a szakmát és a magánéletet. Sőt, sokszor még segítség is számukra a közös szakmabeliség, hiszen hozzáértő véleményt tudnak kikérni, ha segítségre van szükség egy-egy szerep kapcsán.

A beszélgetés után egy gitáros-énekes produkcióval is megörvendeztették a lelkes közönséget.

A Példakép(p) című nyilvános beszélgetéssorozat az Adai Színtársulat Kulturális Egyesület, az Intellektus Civil Szervezet és a TM-People International Kft. szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Zenta Község Önkormányzata és Zenta Község Ifjúsági Tanácsa támogatásával valósult meg.