2024. április 26., péntek

Lövöldözés Pittsburghben

Nyolc nő és három férfi vesztette életét, többen megsebesültek

Nyolc nő és három férfi vesztette életét abban a szombat reggeli lövöldözésben, amely a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában történt. A hírügynökségi jelentések szerint a tettes, a 46 éves Robert Gregory Bowers egy AR-15-ös félautomata karabéllyal és három kézifegyverrel támadta meg az imaházat. Egyik helyi televíziós csatorna szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveres bement a zsinagógába, és azt kiáltozta: „Minden zsidónak meg kell halnia!”, majd tüzet nyitott a jelenlévőkre, akik egy csecsemő névadó ünnepségén vettek részt.

A rendőrökkel vívott tűzharcban azután a támadó is megsebesült, ezért nem sokkal később önként megadta magát, majd kórházba szállították, jelenleg is ott ápolják. Az amerikai hatóságok gyűlölet-bűncselekménynek minősítették a lövöldözést, amelynek legfiatalabb áldozata 54, legidősebb pedig 97 éves volt. Az áldozatok között egy házaspár és egy testvérpár is volt. Bill Peduto, Pittsburgh polgármestere úgy nyilatkozott, ez volt a város történetének legsötétebb napja.

Donald Trump amerikai elnök első nyilatkozataiban arról beszélt, határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt, később viszont kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, hangsúlyozva, Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak, majd hozzátette, a zsidógyűlölettel szembe kell szállni, bárhol jelenjen is meg. Mike Pence amerikai alelnök is elítélte a vallásszabadság elleni „ördögi” támadást. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, „borzalmas antiszemita erőszakcselekmény”-nek nevezve a történteket. A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében „förtelmes terrorcselekmény”-nek nevezte a lövöldözést, majd hozzátette, szerinte nemcsak a zsidókat, hanem egész Amerikát is támadás érte.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén határozottan elítélte a történteket. Közleményében azt írta, hogy mélyen megrendítette a lövöldözés, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A tizenegy életet követelő lövöldözést mások mellett Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök is elítélte, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke pedig részvétét fejezte ki Donald Trumpnak és az áldozatok hozzátartozóinak, csakúgy, mint Ivica Dačić, Szerbia külügyminisztere és a világ számos más vezető politikusa.

„Robert Bowers cselekedete az emberiség legrosszabb oldalát képviseli. Hivatalom minden rendelkezésre álló eszközét ennek a szövetségi szintű gyűlölet-bűncselekménynek a kivizsgálására és a bűnvádi eljárás lefolytatásának szolgálatába állítom” – jelentette ki Scott Brady, Nyugat-Pennsylvania ügyésze. Az igazságügyi szervek tájékoztatása szerint Robert Gregory Bowers ellen 29 pontban emelhetnek vádat, és akár halálbüntetést is kaphat. A hatóságok vasárnap a vádemeléshez szükséges dokumentumokat is közzétették, amelyek szerint a kórházban Bowers közölte egy rendőrrel, „azt akarja, hogy minden zsidó haljon meg, mert a zsidók népirtást követnek el az ő népe ellen”.

A hatóságok szerint Bowers korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel, és úgy gondolják, hogy a tömeggyilkosságot egyedül hajtotta végre, nem volt tettestársa. A Gab.com közösségi médiaportál időközben közölte, hogy a feltételezett elkövetőnek felhasználói fiókja volt honlapjukon, amely olyan szélsőjobboldali aktivisták és fajvédők körében népszerű, akiket más közösségi médiumokról kitiltottak. A honlapot üzemeltető vállalat szerint egy, a gyanúsítottal egyező nevű férfi két órával a lövöldözést megelőzően a következő bejegyzést tette: „a HIAS olyan behatolókat akar idejuttatni, akik megölik népünket. Nem ülhetek ölbe tett kézzel végignézve, ahogy a népemet lemészárolják. A francba a közvéleményetekkel, bemegyek.”

A HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) egy nonprofit csoport, amely mindenekelőtt zsidó menekültek amerikai bevándorlását segíti. A szervezet magáról azt állítja, hogy a zsidó értékek és hagyományok vezérlik. Bowers korábban számos, gyalázkodásokkal és összeesküvés-elméletekkel kevert uszító hangvételű antiszemita bejegyzést posztolt az oldalon. Donald Trumpot is pellengérre állította egyik üzenetében, azzal vádolva az amerikai elnököt, hogy olyan globalista, aki nem tesz semmit, hogy elejét vegye a zsidóság betelepülésének az Egyesült Államokba.

Az Élet Fája Zsinagóga, ahol a lövöldözés történt, honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Mint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, szombat reggel 50-60 ember szokott lenni a zsinagógában, a város Squirrel Hill negyedében ugyanis, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóságnak összesen mintegy a fele él.