2024. március 28., csütörtök

Megnyílt a világ legnagyobb repülőtere

Aleksandar Vučić államfőt is meghívta Erdoğan a kiemelkedő eseményre

A harmadik isztambuli repülőtérnek, a világ legnagyobb légikikötőjének megnyitására invitálta Recep Tayyip Erdoğan török államfő Aleksandar Vučić szerb elnököt. Vučićot az Atatürk repülőtéren fogadták magas állami tiszteletadással Törökország magas rangú tisztségviselői, a helyi média is nagy figyelmet szentelt a szerb köztársasági elnök érkezésének. Az Isztambuli Új Repülőtér (török nevén İstanbul Yeni Havalimanı) megnyitása arra adott alkalmat, hogy egy év leforgása alatt immár ötödször találkozzon egymással a két államfő, alátámasztva korábbi politikai céljainak megvalósítását: Szerbia és Törökország szoros, baráti kapcsolatokat kíván ápolni egymással. Az ünnepélyes ceremónián 50 állam képviselője volt jelen, köztük Macedónia, Moldávia, Pakisztán, Szudán, Kongó, Grúzia, Irán, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Bulgária, Szlovénia és az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetői is. A szerbiai küldöttségben ott volt Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes, építési és közlekedési miniszter is – jelezte a Beta hírügynökség.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az İstanbul Yeni Havalimanı az Atatürk és a Sabiha Gökçen nemzetközi repülőtér mellett a harmadik légikikötő ebben a városban, az év végén kezd teljes kapacitással működni. A világ legnagyobb repülőtere a tervek szerint 2030 előtt már 150 millió utast tud kiszolgálni évente, úgy tervezték meg azonban, hogy 200 millió utas ellátására is alkalmas legyen a kapacitások későbbi bővítésével. Összehasonlításképpen: az egyesült államokbeli, Georgia állami, atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtér, helyi nevén atlantai repülőtér, 2017-ben 105 millió utasról számolhatott be – ezzel az adattal a világ legforgalmasabb légikikötője lett.

Az új isztambuli reptér építésére 10,5 milliárd eurót költött el Törökország. A munkálatok 2014-ben kezdődtek, a négy fázis közül az első ért most véget, ami 90 millió utas fogadását teszi lehetővé. A tervek szerint 2023-ra befejezik a munkálatokat, akkor hat különálló leszállópályán 500 repülőgépet tud majd fogadni a világ legnagyobb repülőtere, ahonnan 350 irányba indulhatnak gépek. A komplexum 7659 hektáron fekszik, de az összesen 53 ezer négyzetméteres területen kisegítő objektumok, vámmentes bevásárlóközpont és luxustermékek boltjai is helyet kapnak. A repülőtér befejezett része a város európai oldalán készült el, mintegy 35 kilométerre északra Isztambultól. A Human Rights Watch arra hívta fel a tegnapi esemény kapcsán a figyelmet, hogy a repülőtér építési munkálatait a szerencsétlenségek és a tiltakozó munkások letartóztatásai is fémjelezték. Az építési munkálatokon 28 személy vesztette életét – közölte az emberi jogi szervezet.

Október 31-én Ankarába indul innen az első gép, egy nappal később a Törökország által független államként elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság jelenti az első nemzetközi úti célt. Azerbajdzsán, Baku lesz a harmadik bejelentett repülőút.

Az új repülőteret a török nemzeti ünnep, a köztársaság napja alkalmából nyitották meg, Erdoğan azt mondta, ez Törökország sikerét jelképezi az elmúlt 95 évben. 1923-ban kiáltották ki a Török Köztársaságot. Az államelnök szerint az olyan projektumok, mint az İstanbul Yeni Havalimanı, igazolják, hogy mennyire erősnek számít az ország.