2024. április 18., csütörtök

Sós vízben is tudnak rizst termeszteni a kínaiak

Kínai tudósok a kelet-kínai Santung tartományban lúgálló „tengeri rizst” takarítottak be. Ez annak az ambiciózus tervnek a kezdeti sikerét jelzi, melyet az ország rizstermelésének növelése és további 80 millió ember ellátása érdekében indítottak el.

A „tengeri” rizst, amely alkalmas az árapályos vagy szikes-lúgos területeken történő termesztésre, különböző rizsfajták keresztezésével hozták létre.

„Természeti katasztrófák esetén, mivel Kína hatalmas népességű ország, nehéz a külföldről behozott élelmiszerekre támaszkodni. A kopár területek termőföldekké alakítása lehetővé teszi Kína számára, hogy az egész országot táplálja, ez pedig a béke és a stabilitás szempontjából is előnyös. A búza és a rizs a kínai nép fő étele, a lakosság 60 százaléka a rizstől függ. Több mint 65 000 négyzetkilométernyi sós és lúgos földet fogunk termővé tenni Kínában. Számításaink szerint ez 30 milliárd kilogrammal növelheti az élelmiszer-termelést, és további 80 millió ember ellátását teszi lehetővé – mondta Guodong Zhang, a Csingtao Tengeri Rizs Kutatási és Fejlesztési Központ igazgatóhelyettese.