2024. április 25., csütörtök

A monopólium néha jó

Több mint két évvel ezelőtt néhányan úgy vártuk a Netflix online videótár – streamingszolgáltatás globális piacra való kilépését, mint a messiást. Végre mi is kényünk-kedvünkre nézhetünk interneten keresztül új és régi filmeket és sorozatokat, méghozzá sokkal olcsóbban a hazai kábelszolgáltatóknál. Nem csak a torrent oldalak halálát vizionáltuk ekkor páran, hanem a mozitermekét is. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

Sokan azonnal ki is próbáltuk, majd jött a hideg zuhany: a videómegosztó amerikai tartalmának alig 40 százaléka volt csak elérhető Szerbiában (Magyarországon kevesebb), és ami nézhető volt, ahhoz sem rakott fel az amerikai cég feliratot. Aki picit is értett a számítógép bütyköléséhez, az megoldotta, a többiek pedig intenzív angol tanfolyamon vehettek részt. A globális piacra való lépés nem csak az üzemeltető bevételén látszott meg, hanem a torrentezők hirtelen csökkenésében is. Kilenc dollárért legálisan nézhettünk több száz órányi filmet és sorozatot, így értelmét veszítette sok ember szemében a kalózkodás. Ugyan minek szenvedjünk ettől kezdve az illegális letöltéssel?

Netflixet nézni nem csak ezért tűnt jónak, mert néhány hónappal a mozik után már nézhető volt náluk pár film, méghozzá úgy, hogy azokat nem szakítja meg egyetlen reklám sem, hanem mert saját tartalmakat, sorozatokat és dokumentumfilmeket is elkezdtek gyártani. Nem is kellett több nekik, és egyre komolyabb filmek gyártásába is belekezdtek. Az eredmény siker és előfizetői bázisnövekedés. Meg irigység.

A sikeres üzleti modellt látva más is szeletet akart ebből a habos tortából. Az Amazon egykori online könyvesbolt, ami ma már az egyik legnagyobb online-boltnak számít, szintén elindította a saját videószolgáltatását Amazon Prime néven, és azonnal nekikezdett saját exkluzív tartalmakat gyártani. Amíg csak a Netflix uralta a piacot, szinte minden elérhető volt ott, hirtelen azonban megosztott lett a piac. Valami ott, valami itt. A torta pedig évről évre több szeletre esett szét. Az HBO is kért belőle és megszületett az HBO GO, ahol úgyszintén nézhetünk olyan sorozatokat, amit máshol nem (igaz, ők sokkal korábban elkezdtek saját sorozatokat gyártani, hiszen a tévécsatornát 1974-ben alapították), de ugyanígy piacra lépett a Hulu, most meg a Disney teszi meg ugyanezt a lépést: bejelentette a streamszolgáltatását és az első sorozatát is, amely a Star Wars univerzumhoz tartozik majd.

Egyvalamire volt csak jó, hogy megtört a Netflix monopolhelyzete, és ma már több cég szolgáltat és gyárt exkluzív tartalmakat: újra feléledt a torrentezés. Az ok egyszerű: az internetnek hála az emberek megszokták, hogy a megjelenés napján, abban az időben nézik meg kedvenc sorozatukat, filmjüket, amikor akarják. Mondhatjuk úgy, hogy ahogy ráérnek, azonnal. Amikor viszont már több oldalról érhetőek csak el a tartalmak, és több csatornára kell befizetni, hogy lássuk őket, az emberek fájdalmasan a zsebükhöz nyúlnak: senkinek sincs kedve havi 30–40 dollárt (streaming-szolgáltatók plusz internet) fizetni csak azért, hogy megnézze kedvenc sorozatait, filmjeit. Sokan ezért inkább VPN szolgáltatásba ruháztak be, amivel nyugodtabban torrentezhetnek, ugyanis a technológia kicseréli a számítógép valódi IP címét egy hamisra, és így rejtve maradnak a jogvédők éber szemei előtt. Magyarán büntetlenül kalózkodhatnak – ez főleg nyugaton fontos, ahol igen kemény pénzbüntetésre számíthatnak a torrentezők.

Szerbiában a Netflix és az HBO GO érhető csak el. Ha valaki mindkettőre elő akar fizetni, akkor az átlag 1500 dináros internetes előfizetés mellett, még 1700 dinárt vehet ki a zsebéből, vagyis összesen 3200 dinárba kerülhet a szórakozása. Ez már egy olyan lélektani határ, amit sokan inkább nem lépnek át. A nemzetközi felmérések szerint így vannak sokan a fejlett nyugaton is. Újra reneszánszát éli a torrentezés.

Úgy néz ki, a streamingszolgáltatás egy olyan része a piacnak, ahol a vásárló számára a monopolhelyzet a legjobb választási lehetőség, ez pedig általában minden józan megfontolásnak ellentmond. Mindent egy helyen olcsón. A piacnak viszont sohasem a vásárló érdeke volt a legfontosabb.