2024. március 28., csütörtök

„A zentaiság erős kapocs mindannyiunk között”

Zenta pozitívumait igyekszik kiemelni a Szeretlek, Zenta! című új internetes portál

Szeretlek, Zenta! címmel indult új internetes portál, amelynek készítői úgy gondolják, Zenta élhető és szerethető város, ezért indították el azt az új médiumot, amelyen a tervek szerint a helyi eseményekről és a különféle kulturális rendezvényekről szóló beszámolók mellett olyan apróságok is helyet kapnak, amelyek más médiumokba nem feltétlenül kerülhetnének be. A lelkes fiatalokból álló csoport tagjai, Apró Alexandra, Fehér Miklós, Lőrinc Tímea, Máriás Endre, Perpauer Martin és Virág Kiss Anita blogot is vezetnek majd, ami még fiatalosabbá és emberközelibbé teszi a www.szeretlekzenta.rs címen elérhető portált.

A Szeretlek, Zenta! portál szerkesztői csapata (Fotó: Herédi Krisztián)

A Szeretlek, Zenta! portál szerkesztői csapata (Fotó: Herédi Krisztián)

– A zentai önkormányzat örömmel értesült a Szeretlek, Zenta! elnevezésű portál létrehozására vonatkozó elképzelésről, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amelyet azok az itthon maradt, itthon élő fiatalok indítottak útjára, akik úgy gondolták, el kellene indítaniuk egy olyan honlapot, amely Zenta pozitív oldalát emeli ki – mondta el a portál indulása alkalmából szervezett pénteki sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a községi tanács oktatással, művelődéssel és tájékoztatással megbízott tagja.

– A zentaiság erős kapocs mindannyiunk között, akik itt születtünk, vagy valamilyen más módon kötődünk a városhoz, éljünk akár itt, a Tisza partján, akár a világ bármely más szegletében. Régi vágyunk volt, hogy létrehozzunk egy olyan felületet, ahol pozitív hírek jelenhetnek meg a városról, ugyanis jó ideje azt érezzük, hogy rendkívül sokat szerepel negatív kontextusban a médiumokban, mi viszont ennek ellenére élhető és szerethető városnak tartjuk, ezért döntöttünk úgy, hogy egy önálló felületen próbáljuk meg kiemelni a pozitívumait. Nem azt állítjuk, hogy itt minden tökéletes és hibátlan, mi is látjuk, ha valamin javítani kellene, vagy esetleg jobban is lehetne csinálni, de meggyőződésünk, hogy Zentának vannak olyan pozitív momentumai, amelyeknek nagyobb figyelmet kellene szentelnünk, és ezen szeretnénk dolgozni a jövőben – hangsúlyozta Máriás Endre, az új portál fő- és felelős szerkesztője, aki olyan fiatalokból álló csapatot szeretett volna összeállítani, amelynek tagjai sok tekintetben kötődnek a városhoz. Van közöttük, aki születésétől fogva Zentán él, ugyanakkor akad olyan is, akit a tanulmányai vagy a munkája miatt sodort a Tisza-parti településre az élet.

Az egyik ilyen tag Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, aki elmondta, sokszor lehet hallani, hogy Zentán nem történik semmi, amit mindenképp szeretnének cáfolni, hiszen – ahogyan fogalmazott – a tények és az események önmagukért beszélnek. Kifejtette, nagyon örül annak, hogy lesz egy olyan fórum, ahol minderről számot tudnak majd adni.

Minderről Perpauer Martin is hasonlóan vélekedik, szerinte mind Zentának, mind a községhez tartozó falvaknak igen sok pozitívuma van, és azt szeretnék, ha mindezeknek a község lakosai és az innen elszármazottak is nagyobb figyelmet szentelnének. Mint mondta, számára elsősorban a néphagyományok élveznek prioritást, mindenekelőtt ezt a szellemiséget szeretné továbbadni.

Az alkotói csapat tagja Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője is, aki a munkája miatt került Zentára, ám az elmúlt öt év alatt nagyon megszerette a várost, amelyhez ma már igencsak kötődik is. Hangsúlyozta, gyakran látja, hogy a környezetünkben tapasztalható negatívumokat sokkal előbb észrevesszük, mint a pozitívumokat, még akkor is, ha az utóbbiak nagyobb számban vannak jelen a mindennapjainkban, majd hozzátette, abban bízik, hogy ezen talán némiképp ez a portál is változtathat majd.

Apró Alexandra a középiskolai évei alatt ismerte meg igazán Zentát, az egyetemi tanulmányai megkezdése után pedig visszahúzta a szíve a Tisza-parti városba, ahol ma is nagyon jól érzi magát. A sajtótájékoztatón kiemelte, elsősorban azokra a lehetőségekre szeretné felhívni a fiatalok figyelmét, amelyek előttük állnak, csak önmaguktól talán fel sem figyelnének rájuk.

Fehér Miklós, a Magyar Szó munkatársa elmondta, szerinte a fesztiválok és a kulturális események mellett mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítani azokra az apró dolgokra is, amelyek szebbé varázsolhatják a szürke hétköznapokat, mint amilyen például a Tisza-parton található lépcsőre felfestett zongora vagy éppen az egyik járda aszfaltburkolatára festett macska. Az ilyen témák is helyet kapnak majd a portálon, amelynek készítői fontosnak tartották kiemelni, hogy nem zárkóznak el más szerzők írásaitól sem, szívesen közölnek olyan szövegeket, amelyek illeszkednek az általuk megálmodott koncepcióhoz.

A Szeretlek, Zenta! portálhoz kapcsolódó tevékenységeknek a BeeHome Közösségi Ház ad otthont, az oldal működtetését pedig a TM-People International Kft. támogatja. A csapat tagjai abban bíznak, hogy a jövőben sikerül további támogatókat is találniuk, olyan személyeket, szervezeteket, vállalatokat vagy intézményeket, akik vagy amelyek hozzájuk hasonlóan fontosnak tartják és szeretik Zentát.