2024. április 19., péntek

Folytatódik az útépítés

Gunarason szilárd burkolatú utat építenek a tanyavilágban

A gunarasi helyi közösség, kihasználva az enyhe időjárást, folytatta a Mackó-sori út feltöltését zúzott kővel. A munkálatok a közelmúltban kezdődtek és várhatóan a jövő héten fejeződnek be. Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ez a projektum egy tavaly megkezdett beruházásnak a folytatása.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

– A helyi közösség nem a kalendáriumi évhez van kötve, hanem konkrét projektumokhoz. A Mackó-sori út feltöltése zúzott kővel tavaly kezdődött, s a helyi közösség tanácsa már év elején tervbe vette, hogy ezt a projektumot folytatja. Itt van egy 1600 méteres szakasz, amit szeretnénk zúzott kővel feltölteni, hogy mindenféle időjárási viszonyok között járható legyen. Az a célunk, hogy a Dózsa György utca végét összekössük a Pobedai úttal. A múlt évben 1070 méter hosszúságban sikerült burkolattal ellátni az utat. Ez azt jelenti, hogy 20 centiméteres homok alapra 20 centiméternyi zúzott kő került. Az idén ezt a munkát saját forrásból és tartományi támogatásból sikerült folytatni, és még 400 métert fogunk megcsinálni. A munkálatok várhatóan október 31-éig befejeződnek, és ezzel elérjük azt, hogy azon az útszakaszon szinte az összes tanya előtt lesz szilárd útburkolat. Természetesen a projektumot szeretnénk folytatni, hogy kiérjünk a Pobedai útra – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy ez azért fontos beruházás, mert ezáltal talán sikerül a tanyákon tartani az embereket. Épp ezért a múlt évben elkészült zúzott köves út mellé az idén 1070 méter hosszan kiépült a falusi vízhálózat is. Ezáltal 8 tanya kapott lehetőséget a vízhálózatra való csatlakozásra – számolt be Csorba.

– Mint falu, mint közösség, azokért az emberekért is kell tennünk, akik a településen kívül élnek. Épp ezért ezt az útfeltöltési projektumot a helyi közösség tanácsának döntése alapján folytatni fogjuk. Hasonló munkálatokat tervezünk Brazíliában és Bogarason is, amiket legkésőbb a jövő év elejéig szeretnénk megvalósítani. A zúzott kővel való útfeltöltés olcsóbb megoldás, ami alapul szolgálhat egy aszfaltútnak. Épp ezért, ha lesz rá lehetőségünk, az aszfaltozás lesz a következő lépés. Mindenesetre a zúzott kővel való feltöltés is hatalmas előrelépés, ami majd nagymértékben megkönnyíti a közlekedést – fogalmazott a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy hasonló tervek készülnek a Sicó-sor vonatkozásában is. Az az elképzelés, hogy ilyen módon minden évben bővüljön a szilárd burkolatú utak hossza a helyi közösség területén.