2024. április 24., szerda

Őszre hangolva a topolyai temetők

Folyamatban a temetkezési helyek digitalizációja

A Komgrad Kommunális Közvállalat fennhatósága alá tartozik a két topolyai temető karbantartása, ezért mindenszentek és halottak napja közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a sírkertek karbantartására – nyilatkozta Domány Dudás Diana, a vállalat igazgatónője.

- A két temetőben összesen körülbelül 240 négyzetméternyi járdaszakaszt aszfaltoztunk újra a közelmúltban, és ennek a folytatását beterveztük a következő évre is. A nyár folyamán 7 új sírhelyet is sikerült kialakítanunk, és további kereslet van az új temetkezési lehetőségekre. Ezeket az igényeket a lehetőségeinkhez mérten teljesítjük. Korábban az urnafal előtt szilárd burkolatot építettünk ki, ez év végéig a ravatalozók és a berendezésük teljes karbantartását, illetve felújítását is elvégezzük. Itt említeném meg, hogy a nyár folyamán légkondicionáló berendezéssel szereltük fel azokat a helyiségeket, amelyekből hiányzott – hangsúlyozta a Komgrad igazgatónője, aki elmondta azt is, hogy a temetőutak bizonyos szakaszán felfrissítették a zúzottköves réteget, illetve a kerékpártartókat is felújították.

- Az ünnepek közeledtével fokozott jelenléttel ügyelünk a temetők tisztaságára, nagyobb hangsúlyt fektetve a szemeteskukák gyakoribb ürítésére. Mivel a Keleti és a Nyugati temető összesen mintegy 12 ha-os területet ölel fel, ezért csak folyamatos munkavégzéssel tudjuk a feladatokat hatékonyan teljesíteni – mutatott rá az igazgatónő, és elmondta azt is, hogy Topolyán egyre népszerűbb az urnás temetkezés, mindez attól függetlenül van így, hogy a község egy hagyománytisztelő kis közösség, amely szereti a régi, jól bevált módszerek alapján megélni a szokásait.

- Megkezdődött a topolyai sírhelyek digitalizációja, amely hatalmas munkával járó, időigényes művelet. Eddig körülbelül a 20%-át sikerült elvégezni, a jövő év végére tervezünk pontot tenni a feladatra. Egyébként a topolyai temetkezési helyek bérleti ideje 10 év a városban. Ennek ellenére, ha a bérleti szerződés lejárta után nem is jelentkeznek a hozzátartozók, a törvényben előirányozott 6 hónapos türelmi időszak után eltulajdonításra eddig nem volt példa a részünkről – hangsúlyozta Domány Dudás Diana, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy az utóbbi évek kivándorlási hulláma a sírkertek rendezésével kapcsolatban is számos kérdést vet fel. A jövőben a közvállalat szeretne egy olyan szolgáltatást bevezetni, hogy a Komgrad dolgozói rendbetegyék a sírokat  az ünnepekre.

- A topolyai sírkertek sem ússzák meg az egyes felelőtlen polgárok garázdálkodását, ezért a Komgrad a jövőben szeretné bekamerázni a temetőket. Folyamatos sajnos a lopás, és elvétve a rongálás. A növények eltulajdonítását a saját bőrünkön is tapasztaltuk, hiszen virágokkal, cserjékkel szerettük volna hangulatosabbá tenni a temetőinket. Sajnos a kiültetett növényeknek néhány nap alatt lábuk kelt – tette hozzá Domány Dudás Diana, a Komgrad Kommunális Közvállalat igazgatónője.