2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Mátyás király igazsága

A nemzeti tanácsi választások kampányrendezvényeinek sorából Orom sem maradt ki, ugyanis csütörtökön este a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület termében kultúrműsorral egybekötött bemutatkozó estet tartottak. Az anyaországban 2018-at Mátyás király emlékévvé nyilvánították, ugyanis igazságos királyunk éppen 560 éve lépett trónra. A mai napig a magyar történelem egyik legnépszerűbb, 575 éve született uralkodójára méltóképpen emlékeztek a vendégek is, akik a helybeli gyerekek mellett felléptek, és akik azért érkeztek, hogy még mélyebbre ültessék el a magyarságtudat alappilléreit, illetve ne hagyják kihunyni annak felvillanó szikráit. A vendégek Zentáról érkeztek, és archaikus szövegeket, korabeli zenéket, meséket, anekdotákat adtak elő Hunyadi Mátyásról mintegy ötven percben. A formáció tagjai Verebes Judit, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin voltak.

Fotó: Kónya Róbert

Fotó: Kónya Róbert

Mielőtt elkezdték volna az előadást, Verebes Krnács Erika a Magyar Összefogás jelöltjeként beszélt az MNT fontosságáról. Meglátása szerint a Magyar Nemzeti Tanács a közösség pulzusán tartja a kezét, mert csak úgy érzi annak lüktetését, szívverését, és ezt tette annak idején Mátyás király is, amikor álruhában járta az országot. Verebes Krnács Erika neve nem cseng ismeretlenül az oromiak előtt sem, hiszen 1982 óta foglalkozik előadó-művészettel, azóta járja a vajdasági általános és középiskolákat pódiumműsoraival, évente 80–120 előadást tart, és hittel vallja, hogy az összefogásban hatalmas erő van, nem a „merjünk kicsik lenni”, hanem a „merjünk nagyok lenni” politikája a fontos számára.

Az oromhegyesi jelölt, Bajusz Koncz Ágnes szájából hangzott el a zárszó, amelyben kiemelte, birtokosai vagyunk egy közös örökségnek, miénk Mátyás király s vele mindaz, amiért harcolt, ami fontos volt számára, és szüntelenül üzen nekünk.

– A keménykezű uralkodó nem félt meglátni az igazságot. Nemcsak Magyarországot tette erőssé, de leszállt trónjáról, álruhában elvegyült népe között, hogy megismerje és orvosolni tudja annak keserveit. Uralkodása alatt könyvtárat alapított, fellendítette a kultúrát. Életére tekintve új erőre kaphatunk, a jövő nemzedékének jobb világot teremthetünk, amelyben az értelem, a művészet, a kultúra kiegyenlített szerepe mutatja az utat! – hangsúlyozta, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy a jobb világ reményében jelenjenek meg november 4-én a nemzeti tanácsi választásokon.