2024. április 25., csütörtök

Egy történet, melynek nincsenek vesztesei

Nagyszabású rendezvény keretében kötöttek több ezren támogatási szerződést a Prosperitatival Zentán
Több mint háromezren örülhettek az új fejlesztési lehetőségnek (Ótos András felvétele)

Több mint háromezren örülhettek az új fejlesztési lehetőségnek (Ótos András felvétele)

Egy örök érvényű mondást sikerült egy napra megváltoztatnunk Vajdaságban: nem Rómába, hanem Zentára vezetett minden út – indította tréfásan a zentai Sportcsarnokban tartott beszédét Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Prosperitati Alapítvány V. pályázati körében meghirdetett gabona-, zöldség-, gyümölcs-, méz- és sertésintegráció, valamint helyi termék gyártását és forgalmazását támogató pályázati kiírások nyertes pályázatainak nagyszabású szerződés-aláírásán. A megszületett döntések eredményeképpen ugyanis 3251 sikeres pályázóval írtak alá megállapodást pénteken. A Sportcsarnok felé vezető utakon tumultus alakult ki, a létesítményt pedig színültig megtöltötte a vajdasági magyar közösség tagjainak támogatást nyert tömege.

– Végre egy olyan eseményen lehetünk jelen, amelyen csak győztesek vesznek részt, vesztes nincs egy sem, s a győztesek valódi száma voltaképpen sokkal nagyobb a közölt számadatnál: közösségünk egésze nyerni tudott – húzta alá Pásztor, rámutatva arra is, hogy erős közösséget csak akkor teremthetünk, ha annak tagjait egyenként is megerősítjük, márpedig az elmúlt két és fél évben lelki és egzisztenciális értelemben is meg tudtuk erősíteni a közösséget.

A VMSZ elnöke kifejtette: a Prosperitati lezajlott pályázatai révén összesen 9957 nyertes pályázóról lehet beszámolni a program elindítása óta, a házvásárlási és a startup-kiírások végeredményének közlését követően pedig már több mint tízezer ilyen pályázó lesz.

– Egy olyan meghatározó fejlesztési ciklust indítottunk el, mely által eddig 27,7 milliárd dinár, azaz 234,7 millió euró került a vajdasági gazdaság vérkeringésébe. Ez négyéves szabadkai költségvetésnek, vagy fél évre szóló tartományi költségvetésnek felel meg. Emberemlékezet óta nem tett senki ekkora lépést a vajdasági magyar családok megerősítése érdekében, csak a ma aláírásra kerülő szerződések értéke eléri a 6,2 milliárd dinárt, vagyis 52,2 millió eurót, ami hétéves zentai büdzsének felel meg – ismertette az adatokat Pásztor, aki közölte, többek között 744 talajmegmunkáló eszközt, 736 traktort, 518 vetőgépet, 430 permetezőt, 379 méhészeti eszközt, 295 hengert, 56 jéghálót, 35 bálázót, 22 kombájnt, 6 burgonyaszedő gépet vehetnek a gazdák.

– Mindig is az egyetemleges magyar nemzet részének vallottuk magunkat. Továbbra is ezt tesszük, s ezt tettük akkor is, amikor az anyaország részéről még nem tapasztaltunk ekkora nyitottságot, mint ma és az elmúlt nyolc évben. Megérte megvárni ezt a pillanatot – szögezte le Pásztor.

Magyarország jövőre is folytatja a határon túli közösségek támogatását – ígérte Szijjártó Péter (Ótos András felvétele)

Magyarország jövőre is folytatja a határon túli közösségek támogatását – ígérte Szijjártó Péter (Ótos András felvétele)

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter példaértékűnek nevezte a vajdasági magyar összefogást, melynek eredményeképpen „harcba tud a közösség szállni az új világrend kihívásaival is”. Arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország kormánya a jövőben is nagy figyelmet szentel az itteni magyarság problémáinak, s köszönetet mondott Pásztornak a fejlesztési terv ötletének kidolgozásáért. A szerb kormány és Vučić államfő jóhiszeműségét is méltatva azt mondta, nem ismeri fel sajnos minden ország azt, amit Szerbia felismert: a kisebbségek hidat képeznek és erőforrást jelentenek. Örömmel nyugtázta, hogy a tízezer sikeres pályázattal 74,5 milliárd forintos beruházást lehetett elérni. Bejelentette: jövőre folytatják a támogatási programot, a magyar kormány egy 50 milliárd forintos keretet határozott meg a határon túli fejlesztésekre, ennek tekintélyes része ismét Vajdaságot illeti majd meg.

Újságíróknak adott nyilatkozatában a nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban Szijjártó arra kért mindenkit, lelkesen vegyen részt a magyar közösség jövőjét meghatározó döntés meghozásában, támogassák azt az erőt, amelyik a legjobban képviseli őket. „Azt gondolom, határon túli nemzeti közösségek képviseletének hatékonyságában a VMSZ-től csak tanulni lehet” – fogalmazott.

A Prosperitati nagyon sokat segít 

Sós Beáta, Zenta (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Sós Beáta, Zenta (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Méhes Géza, Bácskossuthfalva (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Méhes Géza, Bácskossuthfalva (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A szerződések aláírása közben néhány személyt arról kérdeztünk, mire pályáztak, mit jelent nekik a támogatás, hogyan értékelik ezt a fajta segítségnyújtást:

A zentai Sós Beátáéknak több gazdaságuk is van, így kocák és traktor vásárlására pályáztak, és kaptak is támogatást:

– Eddig kocák vásárlására nem volt lehetőség, és nagyon örültünk neki, mert egyébként is szerettünk volna kocákat beállítani. Negyven kocára pályáztunk, erre helyünk is van, és azért sem akartunk többet, mert bele akartunk férni a 25%-os önrészbe. A kocákért a doroszlói Holló integrátornak malacokkal kell majd fizetnünk. Esetünkben a szerződés januártól lép életbe, akkor kell az önrészt is kifizetnünk. Eddig hat kocánk volt meg valamennyi hízónk, úgyhogy nagyon örülünk annak, hogy az állományunkat ilyen mértékben meg tudjuk növelni. A földművelés mellett egyébként mindig is foglalkoztunk állattartással, és most igyekszünk azt a vonalat is egy kicsit erősíteni, hiszen mindenképp itthon akarunk boldogulni. Két lányunk van, ők is besegítenek nekünk, és nekik is jövőt szeretnénk itt biztosítani. Mi egyébként eddig minden körben pályáztunk, a Prosperitatinak köszönhetően már földet is vettünk, gépeket is. Négy gazdaságunk van, és már mind a négynek volt nyertes pályázata. A mostani körben a férjem traktor vásárlására pályázott, mi meg apósommal a kocákra. 

A bácskossuthfalvi Méhes Géza a gabonatermesztéshez szükséges korszerű permetező vásárlásához nyert támogatást:

– Negyvenöt éve foglalkozunk földműveléssel, ötven hektáron gazdálkodunk, és ez a támogatás óriási segítség. Nem visszatérítendő támogatást még soha az életben sehonnan máshonnan nem kaptunk, és ezt meg kell becsülni. Eddig is volt egy 400 literes permetezőnk, de mivel az már harmincéves volt, nagyon kellett egy újabb. Ez, amit most veszünk, 1500 literes, önjáró, komputeres, modern gép, már alig várjuk, hogy dolgozhassunk vele. Korábban is nyertem már a Prosperitatin, mégpedig Cambridge hengert a tömörítéshez, a jobb minőségű vetéshez.

Szecsei Róbert, Tornyos (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szecsei Róbert, Tornyos (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tóth Ervin, Szentmihály (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tóth Ervin, Szentmihály (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A tornyosi Szecsei Róbert most pályázott először, és nagyon örül annak, hogy támogatásban részesül:

– Egy lengyel gyártmányú, nyolctonnás metál-fa pótkocsira pályáztam, egy szintén lengyel, kétkorongos rotációs kaszára, egy talaj-előkészítőre, valamint egy szénaterelőre. Sokat kellett sorban állni, hogy meglegyen a pályázat, de megérte, ilyen segítséget máshonnan nem lehet kapni. Ezek az eszközök nagyon jól jönnek, mert eddig nem voltak. A pótkocsinak örülök mind közül a legjobban, mert azt mindig apámtól vagy a szomszédtól kértem kölcsön, és azt gyorsan vissza kellett vinni. Szénakaparóm sem volt és talaj-előkészítőm sem, a rotációs kaszám meg már régi, és így most mindenem meglett, ami a legszükségesebb volt. Negyvenéves elmúltam, én már külföldre nem megyek, jószágokat, bikákat tartok, így ezek nekem mind fontos dolgok. A támogatás összege több mint egymillió dinár, ami felbecsülhetetlen segítség számomra.

A szentmihályi Tóth Ervin szintén pótkocsi vásárlásához kapott támogatást:

– Egy 14 tonnás szlovén pótkocsi vásárlásához kértük a támogatást, a régiek ugyanis már elég elhasználódottak. A pótkocsi teljes ára adóval együtt majd kétmillió dinár, a Prosperitati nélkül ekkora befektetést nem is tudtunk volna végrehajtani. Én a családi vállalkozásba csak besegítek, most végeztem ugyanis Belgrádban a gyógytornász szakon, de nagyon örülök, hogy a családunk ezzel gyarapodik. Kétszáz hektáron gazdálkodunk, ennek 90 százaléka növénytermesztés, van kertészetünk, és állattenyésztéssel is foglalkozunk. A testvérem már kapott előzőleg támogatást földvásárlásra, valamint hengerre, én most pályáztam először. A Prosperitati sokat segít abban is, hogy motiváltak legyenek a gazdák, és abban is, hogy jóval kisebb befektetéssel jussanak földhöz, gépekhez.