2024. április 16., kedd

Olimpia 2026 - Calgary polgármestere kilátásba helyezte a pályázat visszavonását

Calgary polgármestere, Naheed Nenshi kilátásba helyezte, hogy visszavonja a város pályázatát a 2026-os téli olimpia megrendezésére, amennyiben legkésőbb hétfőn nem tudnak megállapodni az ese

"Nagyon sajnálom, de ha hétfőig nem tudunk kölcsönösen elfogadható megállapodásra jutni, nem lesz más választásom, mint arra kérni Calgary városi tanácsát, hogy törölje a népszavazást, és vonja vissza az ajánlatot" - írta a polgármester Justin Trudeau miniszterelnöknek. A pénteken elküldött levelet a Calgary Herald című napilap hozta nyilvánosságra ma.

A városvezető úgy fogalmazott, amennyiben nem születik megállapodás, az számára azt jelenti, hogy egyik fél sem akarja igazán az olimpiarendezést.
A népszavazásra a tervek szerint november 13-án kerülne sor.

"Természetesen bármikor, éjjel-nappal elérhető vagyok, és állok az Ön, illetve munkatársai rendelkezésére, hogy kiderüljön, meg tudjuk-e menteni ezt a folyamatot" - zárta levelét Nenshi.
A 2026-os téli olimpia megrendezésére Calgary mellett Stockholm, illetve Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen pályázik, de a svédek és az olaszok előtt is állnak még leküzdésre váró akadályok hazájukban.

Korábban heten jelentkeztek, de Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg a törökországi Erzurumot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zárta ki a jelentkezők közül.
A NOB jövő júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről.