2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Bemutatták a 2019-es Tour útvonalát

Bemutatták a jövő évi Tour de France útvonalát, amely rendkívül változatos lesz. A szokottnál kevesebb kiemelt, de annál több alacsonyabb kategóriás hegyet foglal magában.

A tervek szerint a sprinterek hét sík szakaszon küzdhetnek meg egymással, öt etap kedvezhet a szökevényeknek, míg hét hegyi szakaszból ötször a csúcson lesz a befutó. Emellett egy-egy egyéni és csapatidőfutam szerepel a háromhetes programjában. A szokásoknak megfelelően az első és második hét után, hétfőnként pihenőnapokat iktatnak be.
A szervezők szerint a kevesebb kiemelt emelkedő kedvezni fog a támadásoknak, hiszen az utóbbi években a Sky csapat tempómenése miatt a nagy hegyeken egyre kiszámíthatóbbá vált a verseny. Emellett az összesen 54 kilométernyi időfutam is a brit sor – elsősorban a négyszeres győztes Chris Froome – dominanciáját hivatott enyhíteni.

A mezőny július 6-án Brüsszelből rajtol, másnap 27 kilométeres csapatidőfutamot rendeznek Belgiumban, majd a karaván a harmadik szakaszon átteker Franciaországba. A magas hegyekkel először a Pireneusokban kell megküzdeniük a versenyzőknek, s a harmadik héten következnek az alpesi etapok. A 3460 kilométeres verseny július 28-án, szokás szerint Párizsban, a Champs-Élysées-n zárul.
A 2019-es verseny különlegessége, hogy centenáriumát ünnepli a sárga trikó bevezetése.
„Ez a legfontosabb trikó, amelyet viselhetsz a sportban” – mondta a csütörtöki ünnepségen a Kannibálnak becézett, ötszörös győztes belga Eddie Merckx, aki a legtöbbször, 96 etapon viselhette az összetettbeli éllovast megkülönböztető trikót.

A 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben győztes Froome minden bizonnyal ott lesz a brüsszeli nagy rajton, ám csapattársa, a címvédő walesi Geraint Thomas részvétele még erősen kérdéses.