2024. április 16., kedd

Áramütés pusztított el hét vadon élő elefántot Indiában

Áramütés pusztított el legalább hét vadon élő elefántot Indiában, amikor egy lelógó villanyvezetékbe ütköztek - közölte a helyi erdészeti hivatal szombaton

Az elefántcsorda péntek éjjel haladt át a kelet-indiai Orisza állam Denkanal Szadar faluja melletti erdős területen, amikor a vezetékhez érhettek - mondta el Dzsitendranath Dasz vadvédelmi szakember.

A vadak tetemeit falubeliek találták meg. Az elefántok valószínűleg élelem után kutatva hagyták el az élőhelyüket - tette hozzá.
Az erdőirtás, az orvvadászat és a falvak terjeszkedése egyre szűkebb élőhelyet hagy a nagyjából 26 ezer vadon élő indiai elefántnak, ezért gyakran elkóborolnak rezervátumaikból.

Rendszeresen ütik el őket vonatok, amikor sínekre tévednek, áramütés éri őket a vezetékekből vagy emberek ölik meg őket, amikor összetűzésbe kerülnek velük.
Legalább 300 elefánt pusztult el balesetben - többek között áramütésben -, tehát nem természetes okokból az államban 2010 óta a Gadzsa Bandhu elefántvédő szervezet adatai alapján.

Biszvadzsit Mohanti állatvédő aktivista a Hindustan Timesnak elmondta, már többször szóltak az erdészetnek, hogy Denkanal környékén nagyjából 200 helyen lógnak a nagy feszültségű vezetékek, amelyek veszélyeztetik az elefántok életét, ám eddig semmi nem történt a megjavításukra.