2024. április 19., péntek

Több mint hat év után újra megnyílt a Szíriai Nemzeti Múzeum

Több mint hat év után újra megnyílt Damaszkuszban a Szíriai Nemzeti Múzeum, a mai ceremónián állami vezetők, külföldi régészek és restaurátorok is részt vettek

Az intézményt akkor zárták be és ürítették ki, amikor az országban dúló polgárháború elérte a fővárost. A szíriai vezetők a múzeum újranyitásával a normális élet visszatérését ünnepelték.

A múzeumban kiállított műkincsek között találhatók 2. századi falfestmények Dura-Európosz kelet-szíriai sivatagi romvárosból, textilek a közép-szíriai Palmürából és a győzelem görög istennőjének, Nikének a szobra az ország déli részéből.

Az országot 2011 óta sújtó fegyveres konfliktust megszenvedte az ország gazdag kulturális öröksége is. A hatóságok bezárták a múzeumokat és biztonságba helyeztek több mint 300 ezer műkincset, ám az Iszlám Állam terrorszervezet több régészeti helyszínt elpusztított, rengetek antik tárgy fosztogatók birtokába került.

Mahmud Hammud, az ország múzeumait és régészetét irányító hatóság vezetője elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 9 ezer műkincset állítottak helyre, ám több százezer értékes régi tárgyat és szobrot csempésztek külföldre.

A látogatók az újranyílt múzeumban megnézhetik, ahogy az Iszlám Államtól visszafoglalt Palmüra műkincseit restaurálják.