2024. április 20., szombat

Élő kövületek árnyékában

Őszi séta a szegedi füvészkertben
Kevergeti színeit az ősz (Sándor Zoltán felvétele)

Kevergeti színeit az ősz (Sándor Zoltán felvétele)

Ha természetközelbe vágyom egy-egy város nevezetességeinek megtekintése közben, szívesen keresem fel a településen található botanikus kertet, ugyanis megnyugtat és lenyűgöz az efféle helyek gazdag növényvilága, békéje és csendje. Legutóbb Szeged zöld szigetén, a Tudományegyetemhez tartozó füvészkertben sikerült kellemes sétát tennem, így, őszelőn, egy melengetően napos délutánon, s az ott töltött néhány óra elég volt ahhoz, hogy a park felkerüljön kedvenc helyszíneim képzeletbeli listájára. A füvészkert kifejezés egyébként a nyelvújítás korából származik, s a botanikus kert szinonimájaként vált ismertté, honosodott meg a magyar nyelvben. A szó térhódításában jelentős szerepet játszhatott, hogy hivatalos elnevezésként kezdték alkalmazni országszerte a botanikus kertek, köztük a szegedi is, amely megalapítása óta ezen a néven ismert.

Burjánzó sokféleség az üvegfalak között (Sándor Zoltán felvétele)

Burjánzó sokféleség az üvegfalak között (Sándor Zoltán felvétele)

A SZÉKELYKAPUN TÚL

Tiszta levegőjű, madárbarát park a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje, amelyet 1922-ben alapított Győrffy István professzor a várostól kapott területen. Az azóta eltelt szűk évszázad alatt tizenhét hektárosra duzzadt a kert, és ötezernél is több növény és növényfaj otthona. A város zajától távol, az újszegedi hídlábtól néhány buszmegállónyira és még egy kis gyaloglásnyira található, ahogy azt egy helybéli bácsi válaszolta kérdezősködésemre, útbaigazításképpen. Keressük a nagy székelykaput, tanácsolta, s valóban, a Tisza melletti erdősáv tövében andalogva bő fél óra elteltével meg is pillantottuk a füvészkert díszesen faragott kapuját. Azon belépve egzotikus pálmaliget fogadja az érkezőket, akik a belépőjegy mellé kapott prospektus térképe alapján eldönthetik, hogy a kiépített gyalogutakon, vagy a természetes ösvényeken indulnak felfedezőútra. A kikövezett gyalogutak behálózzák a füvészkert mindhárom nagy egységét: a Parkot, az Arborétumot és a Társulásokat, és a legfőbb látványosságokhoz vezetnek, míg a természetes ösvények ugyanezen egységek  kevésbé forgalmas részein, ősöreg fák alatt, bokrok-cserjék közt kanyarognak, s leginkább a békés szemlélődésre, elmélyülésre vágyó látogatóknak ajánlottak, na meg a mókusok kedvelőinek, a háborítatlan zugokban álló tölgyfák lombkoronájában ugyanis rőt farkú, öklömnyi makkvadászok ugrándoznak fáradhatatlanul.

Meditáló Buddha lótusztengerben (Sándor Zoltán felvétele)

Meditáló Buddha lótusztengerben (Sándor Zoltán felvétele)

LEPKE HELYETT MEDVETALP

Mindazok, akiket az őserdei klímát és növényzetet imitáló trópusi lepkekert híre vonz a szegedi füvészkertbe, csalódhatnak, ugyanis a lepkekertet nyár végén lezárják a látogatók előtt, s majd csak a szép idő beköszöntével nyitják meg ismét. Őszi vendégekként mi magunk is lemaradtunk e különlegesnek ígérkező látványról, ellenben a többi látványosság – elsőként az üvegházak növényvilága – kárpótolt bennünket. A trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növények közel 1200 faja burjánzik ugyanis egymás békés szomszédságában a több méteres üvegfalak között. Az agávék, aloék, fán lakó orchideák, broméliák és páfrányok rengetegében valódi különlegességek is megbújnak, úgymint a termését érlelő kakaó illetve a tekintélyes léggyökereket nevelő csavarpálma, az oszlopkaktuszokról és a fatermetű medvetalpról nem is beszélve. Ez utóbbi kaktuszféle érdekessége, hogy őshazájában sokáig ültetvényeken termesztették, s a rajtuk tenyésző bíbortetvekből kivont vörös festékanyagot selyemfestésre használták. Néhol még manapság is sövénynek telepítik, hiszen az óriásira növő példányok rövid idő alatt sajátos kerítést alkotnak. Ember legyen a talpán, aki át próbál jutni rajtuk.

Az alföldi tanyaudvarban kertészkedni is lehet (Sándor Zoltán felvétele)

Az alföldi tanyaudvarban kertészkedni is lehet (Sándor Zoltán felvétele)

JAPÁNTÓL INDIÁIG

A füvészkerti Park egység az üvegházak mellett japánkerttel és indiai lótuszállománnyal is büszkélkedhet. A japán sétálókert bejáratát egy tori japán kapu díszíti, amin belépve feltárul előttünk az ázsiai dísznövények sokfélesége. A vízfolyásokkal tagolt sétálókert lankás részében japán stílusú faföldhidakkal összekötött sétaösvények futnak bambuszok, cseresznyefák, kaméliák és rododendronok gondozott ligetei között, a hegyvidéki kertrészben pedig sziklakertek domborulnak, s egy vízeséssel díszített szurdokvölgy vonzza a tekintetet. A japánkert fő látványossága a szívében elhelyezkedő lótuszos tó, Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állományával. Érdemes letelepedni a tó körüli padok valamelyikére, s átadni magunkat a végtelen lótusztenger szépségének. A dísz- táplálék- és gyógynövényként is jelentős indiai lótusz a park régi lakója, hiszen még 1932-ben, egyik gyűjtőútja során talált rá Győrffy István a növényre az óföldeáki Návay-kastély parkjában. Az ottani tóból származtak az első füvészkerti tövek, melyek betelepítésük óta a tó vízfelületének több mint a felét birtokolják. A növény nyári virágzására időzített, évente megrendezett Lótusznapok során a füvészkert nemcsak e növényt, hanem a távol-keleti kultúrát is népszerűsíti. Mivel a buddhista ikonográfiában gyakorta ábrázolják Buddhát lótuszemelvényen ülve, cseppet sem meghökkentő a füvészkerti lótuszos tó közepén felállított Buddha-szobor látványa. Mivel a lótusz sárban, iszapban gyökerezik, de levelei és virágja magasan a víz színe fölött található,  alkalmas a buddhista tanítások alátámasztására. A tisztaság és szépség szimbólumaként alakult ki kultusza a buddhista művészetben és irodalomban, de fizikai valójában is rabul ejtő jelenség.

Visszafogottság és elegancia jellemzi a japánkertet (Sándor Zoltán felvétele)

Visszafogottság és elegancia jellemzi a japánkertet (Sándor Zoltán felvétele)

KIRÁLYNŐK ÉS FÜVESASSZONYOK

A lótuszos tónál való szemlélődést, merengést követően az úgynevezett élő kövületek felé vezetik lépteinket az ösvények. E borzongató elnevezés magányos faóriásoké, ők ugyanis a földtörténeti múltban széles körben elterjedt ősfák leszármazottai. Néhány tucat faj tartozik közéjük, melyek mindegyike a kipusztulás szélén áll, így fokozott figyelmet és védelmet érdemelnek. A szecsuáni ősfenyőnek, hegyi mamutfenyőnek, páfrányfenyőnek és sárkányfenyőnek otthont adó Arborétum másik látványos része a virágok királynőjének otthona, azaz a rózsakert. E hangulatos, angolkert stílusú gyűjteményben évszázados nemesítési munka eredményeként létrejött rózsafajok pompáznak, egyesek még őszvégen is bontják szirmaikat. A rózsalugasoktól már csak néhány lépésnyire terül el a gyógynövény- és fűszerkert, amely a füvészkertek elődjének számító kolostorkertek mintájára készült. Parcelláiban hatásmechanizmusuk szerint vannak csoportosítva a növények, s külön sarkot kaptak a gyógyszergyártás szempontjából fontos, erőteljes hatóanyagokat tartalmazók, melyek házi alkalmazása tilos és életveszélyes, hiszen halált is okozhat. E füvek és gyógynövények ismerői, gyűjtői és árusítói voltak hajdan a füvesasszonyok, akik sokszor keservesen megfizettek tudományukért, hiszen megesett, hogy boszorkánynak titulálva máglyára küldték őket. 

ELTANYÁZNI A LEVENDULÁSBAN

A nyári lak körül nemesített rózsabokrok százai (Sándor Zoltán felvétele)

A nyári lak körül nemesített rózsabokrok százai (Sándor Zoltán felvétele)

A Társulások nevet viselő, hathektáros parkrészben Magyarország legjellegzetesebb erdőtársulásai – fái és cserjéi találhatók meg egy-egy erdőfoltban, közöttük pedig egy tanya kapott helyet. A tanyaudvarhoz veteményes és kiskert tartozik, bennük a legáltalánosabb egynyári és évelő virágokkal, kiskerti növényekkel és zöldségfélékkel, melyek termesztéséről és gondozásáról sok mindent megtudhatnak az udvarba betérők. A tanyához méhes, gyümölcsös, sőt sásliliom-gyűjtemény is tartozik, a kapuja felé vezető út szélén pedig levendulabokrok illatoznak. A provence-i hangulatot keltő „levendulás” a füvészkert kedvelt látványossága, hisz nyárközépen kiemelt rendezvénnyel, Levendulanapokkal ünneplik a virágzását. A füvészkert ezen részén tekinthető meg emellett a park madárvilágát bemutató dioráma, a darazsaknak otthont adó, vagány kivitelezésű „darázsgarázs”, és gyakoriak a növényvilággal kapcsolatos kültéri játékelemek is. A látogató csak győzze kapkodni a fejét és szedni a lábát, hogy minden érdekességet megfigyelhessen, és minden parkrészt bejárhasson, mielőtt elfogy a szusz, vagy eltelik a sétára szánt idő. Az ösvények mentén látható táblák tanúsága szerint néhányan annyira beleszeretnek a botanikus kertbe, hogy egy-egy ottani növényt örökbe is fogadnak. Én magam is fontolóra vettem, hogy lehetnék mondjuk egy mamutfenyő „nevelőanyja”, akkor legalább jó hosszú ideig lenne nyomós okom rá, hogy a szegedi füvészkertbe, e csodás ligetbe visszajárjak.