2024. április 25., csütörtök

Együtt színesebb

Szombaton helyezték le a palicsi magyar művelődési központ alapkövét
A kivitelezőnek 12 hónap alatt be kell fejeznie a munkálatokat (Gergely Árpád felvétele)

A kivitelezőnek 12 hónap alatt be kell fejeznie a munkálatokat (Gergely Árpád felvétele)

A Colourful Cooperation elnevezésű Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül Palicson magyar, míg a határ túloldalán, a népszerű fürdővárosban, Mórahalmon szerb kulturális központ létesül. Szeptemberben ellátogattunk Mórahalomra, ahol már javában tartanak az építési munkálatok, és a tervek szerint az épületet 2019 januárjában át is adják rendeltetésének. A palicsi magyar művelődési központ felépítési munkálataira kiírt pályázatra öten jelentkeztek. A legelőnyösebb ajánlatot a belgrádi Modulor Kft. adta át. A kivitelezővel júliusban alá is írták a szerződéseket, és az azóta eltelt időszakban megtörténtek az előkészületek, illetve a helyszínen is elkezdődtek a munkálatok. Az új művelődési központ ünnepélyes alapkőletételére szombaton került sor. A rendezvényen jelen volt többek között Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

A Colourful Cooperation projektum vezető partnere a szegedi székhelyű DKMT Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft., magyarországi partnere a mórahalmi Egymásért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület, míg Szerbia részéről a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, valamint Szabadka és Újvidék Városok vesz részt benne. A projektum teljes költségvetése 3,7 millió euró, amelynek 85 százalékát európai uniós forrásokból biztosítják. A költségvetés Szabadkára vonatkozó része összesen 1,3 millió euró, ebből a város önrésze közel 170 000 euró.

A palicsi Bohinj utcában, a Miroslav Antić Általános Iskola közvetlen közelében egy háromszintes, 803 négyzetméter hasznos területtel rendelkező korszerű művelődési központ épül, amely küllemében illeszkedik a település szecessziós örökségéhez, és amely a jövőben számos rendezvénynek adhat otthont.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy a palicsi művelődési házzal a település lakosainak régi álma valósul meg.

– A Palicsi Magyar Művelődési Egyesületnek közel 150 tagja van, akik kilenc szekcióban foglalkoznak a magyar kultúra ápolásával, hagyományőrzéssel, néptánccal, népzenével, irodalommal és képzőművészettel. Az egyesület szakcsoportjai a próbákhoz a helyi közösség termeit használják, azonban ezeket már régen túlnőtték. Másrészt Palics és a környékbeli települések lakosai részéről nagy igény mutatkozik a minél színesebb kulturális kínálatra és közösségi életre, amelynek alapfeltétele egy kultúrház. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a művelődési ház a palicsi turizmus fejlődéséhez is nagyban hozzá tud majd járulni – fogalmazott Horvát, akitől azt is megtudtuk, hogy a testvértelepülési kapcsolatoknak köszönhetően Szabadka és Mórahalom jelen projektumot megelőzően is számos közös programban vett részt, és az együttműködésnek köszönhetően több európai uniós pályázaton is sikeresen szerepeltek.

Már nagyban folyik az építkezés (Gergely Árpád felvétele)

Már nagyban folyik az építkezés (Gergely Árpád felvétele)

A látványterv (Gergely Árpád felvétele)

A látványterv (Gergely Árpád felvétele)

– Mint minden Európai Uniós pályázat esetében, jelen közbeszerzési eljárást is az úgynevezett PRAG leírások alapján kellett lebonyolítani. Az áprilisban lezajlott pályázat lezárását követően júliusban kötöttünk szerződést a kivitelező céggel. A szerződés értéke ÁFA nélkül 77 millió dinárt tesz ki. A munkálatok felügyeletét a szabadkai Form Inžinjering cég végzi. A szerződés értelmében a kivitelezőnek 12 hónap áll a rendelkezésére, tehát a tervek szerint 2019 tavaszán, de legkésőbb nyár elejére el kell készülnie az épületnek. Ezt követően kerülhet sor az épület bebútorozására és berendezésére, a hangosítás és világosítás beszerzésére, amire szintén közbeszerzési pályázatot írunk ki – nyilatkozta Horvát Tímea.

Az alpolgármestertől emellett azt is megtudtuk, hogy a két művelődési ház felépítése mellett a projektum részét képezi azok tartalommal való megtöltése is, illetve egy weboldal működtetése, amely a kulturális tartalmak, az aktualitások egy gyűjtőpontja lesz.

– A projektum keretén belül létrehozott weboldal elsősorban tájékoztató jellegű, hiszen az eddigiek során nem igazán tudtunk tájékozódni egymás eseményeiről. Sok esetben megtörténik, hogy ha egy szabadkai vagy palicsi át szeretne menni Mórahalomra, nem tudja, hogy az adott időszakban ott milyen tartalmak várják, de ugyanez igaz fordítva is, a mórahalmiak sem tudják nyomon követni, hogy Szabadkán vagy Palicson éppen milyen rendezvények vannak. Ezen weboldalon mindkét fél eseményei, rendezvényei megtalálhatóak, és így tudunk egymás dolgairól. Ennek köszönhetően jobban megismerhetjük egymást, és így közelebb kerülhetünk egymáshoz – mondta Horvát.

A Colourful Cooperation hivatalosan 2020 májusában zárul le, és a palicsi magyar művelődési központ a tervek szerint addig körülbelül hatvan rendezvénynek ad otthont, és reményeink szerint ezt követően is egy élénk színfoltja lesz vidékünk kulturális palettájának – mondta az alpolgármester asszony.

Nyitókép: A kivitelezőnek 12 hónap alatt be kell fejeznie a munkálatokat (Gergely Árpád felvétele)