2024. április 25., csütörtök

Noviji koraci u razvoju zdravstva

Završila se adaptacija Doma zdravlja u Senti, takođe se planira izgradnja staračkog doma i obnavljanje bolnice.

Adaptacija senćanskog Doma zdravlja je iznosila 37,5 miliona dinara, nedavno je obnovljena ordinacija na Tornjoškom putu, sledećeg meseca će početi sa obnavljanjem ordinacije u Kevi, a u planu je i obnova senćanske bolnice i izgradnja staračkog doma- čuli smo na konferenciji za štampu juče, koju je održao Čongor Lerinc, član saveta opštine koji je zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja, i dr Gustav Šurjan, direktor Doma zdravlja u Senti.

-Okvirno za godinu dana smo uspeli da ostvarimo adaptaciju senćanskog Doma zdravlja, koja obuhvata izolaciju zgrade, menjanje stolarije, zamenu osvetljenja, ugradnju požarnog alarma, unutrašnje i spoljašnje farbanje i mnoge druge radove, koji nisu rađeni tokom poslednjih tridesetak godina. Ukupni troškovi adaptacije su bili 37,5 miliona dinara, što je većinu srpska vlada izdvojila iz sredstava koja su predviđena za obnovu, dok je sa nekoliko miliona i sama institucija doprinela pokrivanju troškova. Sada pacijente dočekujemo u lepšem i zdravijem okruženju, a i troškovi održavanja zgrade su znatno smanjeni - izneo je dr Šurjan.

-U ordinaciji na Tornjoškom putu je došlo do osavremenjavanja grejanja, zamene podova kao i do krečenja objekta. Sledećeg meseca počinjemo sa obnavljanjem ordinacije u Kevi, što obuhvata unutrašnje i spoljašnje krečenje, zamenu stolarije, obnavljanje sanitarnih čvorova, kao i nabavku raznih sredstava - rekao je dr Šurjan i dodao da ovo obnavljanje zajednički finansira Rotary Club iz Sente i Dom zdravlja iz Sente.

-Obećali smo posle izbora da će biti velikih ulaganja u razvoj zdravstva, posle više od dve godine se to i ostvarilo. Nisu u pitanju samo domovi zdravlja, i drugi projekti se rade uporedo. Mislim konkretno na sekundarnu zaštitu zdravlja i na brigu o starim licima. Želja nam je izgranja staračkog doma. Već je pripremljena dokumentacija plana i mislim da ćemo već početkom sledeće godine početi sa gradnjom. Raspisali smo konkurs i za adaptaciju bolnice, planiramo kompletnu obnovu i izgradnju novih odeljenja. U bolnici je i do sada bilo značajnih ulaganja, kao što su dva ultrzvučna aparata, kola hitne pomoći, i CT aparat, koji treba da stigne do kraja decembra - istakao je Čongor Lerinc, i dodao da je ukupna vrednost ovih ulaganja više od pola miliona evra.

-Senćanska bolnica kroz nekoliko desetina godina je važila za jednu od vodećih ustanova. To bi želeli povratiti, što su važnost ovoga prepoznale državne institucije, isto tako i matična država, i ustanova je ušla u budžet Mađarskog Nacionalnog Saveta. Moram da spomenem da nijedna jedina osoba nije podržala da CT oprema uđe u budžet MNS. Dr Ferenc Žoldoš je bio taj koji je glasao protiv razvoja opreme u senćanskoj bolnici. Smatram da smo pred pozitivnom slikom budućnosti, jer se već ostvaruju planovi u senćanskom zdravstvu i brige o starima. Za sve ovo možemo biti zahvalni samoupravi senćanske opštine, Savetu Vojvođanskih Mađara, institucijama države i Vladi Mađarske.