2024. április 20., szombat

„Nagyon szerelmes voltam”

Lennert Móger Tímea Homo labilis című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban

Pillanatnyi naptény címmel irodalmi estre került sor csütörtökön, a Szabadkai Városi Könyvtárban, ahol bemutatták Lennert Móger Tímea Homo labilis című harmadik verseskötetét. A Homo labilis a zEtna kiadó gondozásában jelent meg, az illusztrátora Ágoston Lóránt. A rendezvény folyamán a szerzővel Beszédes István szerkesztő, Sinkovits Péter és Szögi Csaba írók beszélgettek. Az estet Pelt Ilona vezette.

Lennert Móger Tímea a könyvtárat az olvasás szentélyének nevezi, és mint mondta, sokszor ült a közönség soraiban különböző irodalmi esteken. Emellett megtudhattuk tőle azt is, hogyan kezdett el verseket írni:

– Egy egyszerű emberi érzésből jött. Nagyon szerelmes voltam és ezzel sokszor együtt jár a csalódás is. Kamaszként az első versemet a szerelmi csalódás ihlette. A tanárnőmnek megtetszett, ezen felbátorodtam és egyre többet írtam. Az írásaimat különböző folyóiratokba küldtem, ahol meg-megjelentek. Ez önbizalmat adott, úgy éreztem, megtaláltam az önkifejezési módomat. A mindennapi életben végzett tevékenységeim rávetülnek a szövegeimre és ez fordítva is igaz, a líra segít abban, hogy túléljem a mindennapok feszültségeit – hallottuk a költőnőtől, aki kitért arra is, hogy számára mennyire fontos Doroszló.

– Számomra mindig meghatározó volt a közeg, ahol élek. Arra, mifelénk, három település válik ki a hagyományőrzés tekintetében, Doroszló mellett Kupuszina és Gombos. Az emberek népdalok, egyházi énekek mentén szocializálódtak és a költészetre is ráhangolódtak – fejtette ki Lennert Móger Tímea, és szólt a kiadványairól is.

– Nemrég jöttem rá arra, hogy a köteteim úgymond egymás nyúlványai. Első kötetem a Kollázs, tíz év verstermését, vagyis annak egy csokrát tartalmazza, és a szegedi Areión Kiadónál jelent meg, Pusztai Virág grafikáival. A következő, az Innensemerre szigetecske már a zEtnánál lett kiadva. Ebben jobban kibontom a Kollázsban megjelent alapgondolatokat, a verseket pedig Stock János fotói ihlették meg. A Homo labilisban ezeket a verseket még inkább bővítem – hallottuk a szerzőtől.

Az irodalmi est folyamán Beszédes István, a zEtna kiadó vezetője más újabb kiadványaikra is felhívta a figyelmet, továbbá a zEtna internetes folyóiratra is, amely 1999-ben indult és elmondása szerint Vajdaságban az első volt, amely magyarul ilyen formában jelent meg.