2024. március 28., csütörtök

A migrációs probléma megoldásában szorosabban együtt kell működni az afrikai államokkal

Angela Merkel német kancellár és Andrej Babis cseh miniszterelnök egyetértenek abban, hogy a migrációs probléma megoldásában az Európai Uniónak szorosabban együtt kell működnie az afrikai államokkal, gazdasági támogatást kell nyújtani nekik.

"A migrációs politika számos területén véleményünk megegyezik, főleg ami az Európai Unió és más államok együttműködési szerződéseit illeti" - jelentette ki Merkel a kétoldalú cseh-német találkozó után tartott sajtótájékoztatón Prágában. Az EU és Törökország szerződése a migránsok visszaküldéséről jól működik, és példa lehet más hasonló szerződések megkötésére - jegyezte meg a kancellár.

"Megegyezik a véleményünk abban, hogy szorosabbra kell fűzni együttműködésünket az afrikai országokkal, különösen ami a gazdasági együttműködést illeti. A mi érdekünk is, hogy az afrikai államok gazdaságilag sikeresebbek legyenek, hogy lakosaik ne akarjanak elmenni" - fejtette ki a cseh kormányfő. "A migrációs probléma rendszerszintű megoldásában - tette hozzá Babis - "úgy látom, hogy egy állásponton vagyunk".

A migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásáról, amelyben eltér Berlin és Prága nézete, a sajtótájékoztatón egyik politikus sem beszélt.

Angela Merkel Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából tett rövid látogatást Prágában. Mindkét politikus nagyon jónak minősítette a cseh-német kapcsolatok jelenlegi állását. A vasárnapi centenáriumi ünnepségeken Merkel már nem vesz részt.

Péntek este Prágába várják Emmanuel Macron francia államfőt is, aki Milos Zeman államfővel és Andrej Babis kormányfővel fog találkozni.