2024. április 19., péntek

Hangulatos össztöndíjátadás Kúlán

Csütörtökön Kúlán is átadták a Rákóczi Szövetség össztöndíját  azoknak az első osztályos diákoknak, akik magyar nyelvű általános iskolai osztályba iratkoztak. 

Fotó: Regécz

Fotó: Regécz

Valka Károly, Kúla alpolgármestere üdvözölte a jelenlevőket, és hangsúlyozta, hogy a gyerekek műsorukkal megmutatták, hogy a szórványban élve is megőrizzük hagyományainkat, anyanyelvünket, de minden támogatás, amely ezt szolgálja, nagy jelentőséggel bír.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy az anyanyelvű oktatással biztos alapokra tudnak majd építeni.

– A Rákóczi Szövetség jóvoltából nagyon sok támogatásban részesülhettek az óvodától kezdve, de megemlíteném a Babanaplót is, diákokként pedig kirándulások, táborok, tanulmányi utak is várnak rátok iskolásztatásotok idején.  A Magyar Nemzeti Tanács is támaszként áll a diákok mellett egész oktatásuk alatt, ami természetesen a szülőknek is segítség – mondta Jerasz Anikó.

– A magyar iskolaválasztást minden eszközzel elő kell segíteni, mert az a gyermek, aki magyarul kezdi tanulmányait, jó eséllyel évtizedek múlva is magyar ember lesz. Felelősségteljes és példamutató döntést hoztak a szülők akkor, amikor a magyar nyelvű oktatást választották gyermekeik részére, ezt az anyaországban is értékelik és támogatják  – emelte ki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 

Kúlán az 2018/2019-es iskolaévben 9 kisdiák kezdte meg a számok és betűk ismeretét a magyar osztályban. Az ünnepségen jelen volt még Petrovay László, a Magyar Iskolaválasztási Program igazgatója, Aradi Márk, a Diaszpóra Program koordinátora, mindketten a Rákóczi Szövetség munkatársai és Turkál Marianna, a Magyar Összefogás jelöltje a nemzeti tanácsi választásokon.