2024. április 25., csütörtök

Eddig háttérben volt, most főszerephez jut

A vajdasági magyarságnak a mezőgazdaság mellett az idegenforgalom is jelentős bevételi forrás lehet – Megtartották a turisztikai stratégia második közvitáját

Közösségünk idegenforgalmi vonzerejének tárházaként is tekinthetünk a vajdasági magyar közösséget érintő idegenforgalom fejlesztési stratégiájára, melynek második közvitáját tegnap Újvidéken, az Európa Kollégium rendezvénytermében tartották meg.

Pásztor István: a Prosperitati eddigi kiírásainak mintegy tízezer sikeres pályázója volt az elmúlt két és fél évben, ők 250 millió euró értékű befektetést generáltak Vajdaságban (Fotó: Ótos András)

Pásztor István: a Prosperitati eddigi kiírásainak mintegy tízezer sikeres pályázója volt az elmúlt két és fél évben, ők 250 millió euró értékű befektetést generáltak Vajdaságban (Fotó: Ótos András)

Egy átfogó stratégiáról van szó, mely a sikeres gazdaság- és térségfejlesztési programra épül, kiegészíti azt – hangsúlyozta a helyszínen dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara Földrajz Tanszékének tanára. Mint fogalmazott, a legjelentősebb itteni gazdasági ágazatnak számító mezőgazdaság nyomában a turizmus is sok hasznot hozhat, számos kultúrtörténeti értékkel rendelkezünk. Nagy elmondása szerint a stratégia három prioritást jelölt ki az idegenforgalom fejlesztése terén: a vonzerő jelentősebbé tételét, a szálláskapacitások növelését, továbbá az ágazatban érdekelt személyek közötti kapcsolatok erősítését, enélkül ugyanis elképzelhetetlen a sikeres turisztikai kínálat kialakítása és a fejlődés megvalósítása. Példaként említette: a vadászturizmusnak jól jön, ha az adott térségben más lehetőségek is vannak, bevonható a kínálatba a néptánc, a gasztronómia is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke felszólalásában rámutatott: a szabadkai, az újvidéki és a leendő magyarkanizsai közvitán több száz emberrel beszélik végig a stratégiát, ez annak jelentőségét támasztja alá. Mint mondta, az új stratégia ismét bizonyította, a közösség rendelkezik megfelelő számú szakemberrel, elegendő kapacitással ahhoz, hogy létrehozzon és véghezvigyen egy ilyen tervet. A Prosperitati eddigi kiírásainak mintegy tízezer sikeres pályázója volt az elmúlt két és fél évben, ők 250 millió euró értékű befektetést generáltak Vajdaságban, s azt is kijelenthetjük, hogy ezáltal Szerbia legnagyobb befektetőjévé vált az anyaországi támogatási rendszer.

A stratégia kiterjed a turizmus minden típusára, hiszen valamennyi megtalálható Vajdaság területén (Fotó: Ótos András)

A stratégia kiterjed a turizmus minden típusára, hiszen valamennyi megtalálható Vajdaság területén (Fotó: Ótos András)

Pásztor elmondta továbbá, hogy a turizmus mindeddig háttérben maradt, ezt igazolja az az adat is, hogy a tízezer pályázatból csak 54 érkezett ebből az ágazatból. Éppen ezért van szükség egy különálló idegenforgalmi stratégiára – húzta alá. Pásztor meggyőződésének adott hangot: – Messzemenően megvalósítottuk a korábbi pályázatokra vonatkozó, 2015-ben megfogalmazott célkitűzéseinket, így nincs okunk kételkedni az új program sikerében sem.

A közviták fontosságára mutatott rá Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, hiszen elmondása szerint ez nem jelent kevesebbet annál, hogy az idegenforgalom iránt érdeklődőket bevonják a stratégia elkészítésének a folyamatába. Észrevételeiket, e-mailben küldött javaslataikat a közvitákat követően összegzik, és beépítik a stratégia részleteibe, majd ezt már a források előteremtése és a felvázolt célkitűzések megvalósítása követi – mondta el Juhász. Prof. dr. Győri Lukrécia egyetemi tanár, a projektum szakmai vezetője rámutatott arra, hogy a stratégia kulcsfontosságú célja a termékfejlesztés és a rendelkezésre álló emberi erőforrás fejlesztése. A turizmusnak szinte minden típusa megtalálható Vajdaságban, a wellness-szolgáltatásoktól kezdve a kultúrtörténetre vagy falusi kínálatra összpontosító lehetőségeken át egészen a vadászturizmusig.

A stratégia céljainak könnyebb megvalósítása érdekében kidolgoztak egy internetes platformot is a kínálatok bemutatásával. Erős Ervin, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Európai Segítő Szolgálata (CESCI) balkáni irodavezetője, a program koordinátora elmondta, megjelölték a hellovajdasag.com címen angolul, németül, magyarul és szerbül is elérhető oldalon az érdeklődésre számot tartó idegenforgalmi pontokat (POI – Point of Interest), de a helyek blogszerű bemutatása is megtalálható ugyanitt. Hozzátette, korszerű arculat kialakítására törekedtek, olyanra, amely a jövőben még tovább bővülhet, fejlődhet.