2024. április 20., szombat

Koncertek a Selyemgyárban

A 24 sata Svilara (Selyemgyár egész nap) elképzelés keretében létesített kultúrpont megnyitójának alkalmából kedden este az Almási kerületben koncertet tartottak, amelyen fellépett a Frame Orchestra együttes. A látogatók egy fényinstallációt is láthattak a Smoking Chimney kivitelezésében.

A Svilara, vagyis Selyemgyár kultúrpontot az Almási kerületben lévő, egykori selyemgyár területén alakították ki. Az üzemcsarnok épületét felújították, így most az megfelel különféle kultúrmanifesztációk megtartására. Az ünnepélyes megnyitón többek között jelen volt Miloš Vučević polgármester is.

– Újvidék folyamatosan növekszik és tele van élettel, ma újra megmutatjuk, hogy mire gondoltunk, amikor azt mondtuk, hogy a város minden pontján művelődési rendezvényeket szervezünk majd. Az Újvidék iránti szeretetünket többek között úgy mutatjuk ki, hogy nemcsak városi, hanem tartományi és köztársasági forrásokból is biztosítottuk a támogatást. A város iránti elkötelezettségünket azzal is bebizonyítjuk, hogy javítjuk az életszínvonalat, jobb életetet biztosítunk a polgárok számára, és ezzel ittmaradásra ösztönözzük őket. Ezért nyílnak új gyárak, új óvodák, harcolunk az újabb hidakért. A legújabb művelődési pont megnyitása a Podbara városrész lakóinak a győzelme, főként az Almási kerület polgárainak mondok köszönetet, azoknak, akik aktívan kivették részüket a Podbara és az Almási kerülethez fűződő projektumok kidolgozásában – mondta Újvidék polgármestere, majd hozzátette: Új befektetések várhatók a podbarai Ivan Gundulić Általános Iskolában, amelyek során megnövelik majd az oktatási intézmény kapacitását.

– A Selyemgyár kultúrpont projektumát az Újvidék 2021 Alap valósította meg az önkormányzat és a köztársasági kormány támogatásával. Korábban megnyílt az Egység és a Karaván kultúrpont, 2021-ig összesen öt ilyen pont működik majd a városban, mondta Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa 2021 Alap igazgatója.

Az egykori selyemgyárban képtárlat nyílt, a 14/24 a selyemgyárban elnevezésű kiállítást Gala Čaki szervezte, Gerhard Flekač pedig olyan installációkat mutatott be, amelyek a selyem színezéséről szólnak.