2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Megújul a gunarasi iskola

Végéhez közeledik a tornaterem felújítása

A gunarasi Dózsa György Általános Iskolában jó ütemben halad a tornaterem felújítása. Tegnap a helyszínre látogatott Jerasz Anikó és Kisimre Szerda Anna, a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és az önkormányzati vezetőség tagjai. A vendégek és az iskola, valamint a gunarasi helyi közösség képviselőivel megtekintették a munkálatokat, majd a további tervekről, elképzelésekről tárgyaltak.

A vendégek megtekintik a tornaterem felújítását (Lakatos János felvétele)

A vendégek megtekintik a tornaterem felújítását (Lakatos János felvétele)

Csikós Hermina, az iskola igazgatója arról számolt be a médiának, hogy már nagyon régóta szerették volna elvégezni ezeket a munkálatokat. Most a tartományi oktatási titkárság pályázatának és a topolyai önkormányzat segítségének köszönhetően sikerült nekifogni a tornaterem felújításának.

– Szeptember első napjaiban indult a felújítás, és most lassan a végéhez közeledik. Nagyon fontos volt felújítani a tornatermet, mivel az 1970-es években épült, és azóta nem történtek rajta nagyobb munkálatok. A megfelelő szigetelés hiánya miatt gyakran lecsapódott a kondenzvíz, ezért tönkrement a plafon, a padlózat és a falak – mondta el Csikós, majd arról is szólt, hogy a nyár folyamán három tanterem felújítására sikerült beszerezni anyagot. Az anyagbeszerzést a gunarasi és a pobedai helyi közösség támogatta, és egy iskolabál bevételével a szülők. Egy tantermet még a nyáron felújítottak, a másik kettőre csak a téli szünet alatt kerül sor – számolt be az igazgató.

A tornaterem felújítása szép példa arra, hogy összefogással mennyi mindent el lehet érni – nyilatkozta Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– A két helyi közösség, az önkormányzat és a tartományi oktatási titkárság közösen nagy dolgokra képes. Nagy köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, elsősorban Kislinder Gábor polgármesternek, valamint Nyilas Mihály tartományi oktatási titkárnak. Ők személyesen is felmérték a tornaterem állapotát, és a helyzetet átérezve támogatásukról biztosítottak bennünket. Az önkormányzat adta az önrészt, a tartományi titkárság pedig a szükséges eszközök nagy részét – mondta el Csorba, majd hozzáfűzte, hogy a tornaterem felújítása több mint 5 millió dinárba kerül. A tanácselnök arról is szólt, hogy nagyon nagy az elvándorlás, épp ezért a maradókért nagyon sok mindent meg kell tenniük.

A Magyar Nemzeti Tanács nagymértékben részt vesz a gunarasi általános iskola életében – mondta Kisimre Szerda Anna, a Magyar Összefogás lista jelöltje.

– Az elsősök itt is megkapják év elején a nemzeti tanács csomagját, a harmadikosokat pedig minden évben kirándulni visszük. A nemzeti tanács támogatásával sikerült olyan tornaeszközöket vásárolni, amire már nagy szükség volt. Novemberben az iskola és az óvoda kapni fog egy új játszóteret, amit majd közösen használnak. Fontos megemlíteni, hogy az iskola számára nagy támogatás az iskolabuszprogram, amit a nemzeti tanács hozott létre. A gunarasi iskolába 45 tanuló utazik be a környező kisebb falvakból és a tanyavilágból. Az iskolabusz reggel összeszedi a gyerekeket, tanítás után pedig hazaszállítja őket. A buszon van egy kísérő tanár, aki felügyeli a gyerekeket – számolt be Kisimre Szerda Anna.