2024. április 25., csütörtök

Kilencvenkilenc éve a virágtermesztésben

Szabadkán megnyílt a X. Garden Flora Regionális Kertészeti Virágkiállítás és Vásár

Csütörtökön tizedik alkalommal nyílt meg a Garden Flora Regionális Kertészeti Virágkiállítás és Vásár, amelynek a kék szökőkút melletti sétány ad otthont. A megnyitóünnepségen Kiss Árpád, a rendezvényt szervező Szabadkai Parasztegyesület elnöke elmondta, hogy az esemény bekerült a vajdasági turisztikai rendezvények naptárába is. A rendezvényt Beretić Stipan nyitotta meg.

A Terhes család standja a virágvásáron (Fotó: Gergely Árpád)

A Terhes család standja a virágvásáron (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez a tizedik ilyen rendezvényünk, ha a tavaszi és az őszi virágvásárt is beleszámoljuk. A mostani kiállításon tizenhat kiállító vesz részt. Szombaton csatlakozik hozzánk a tizenhetedik kiállító is. Hozzá kell tenni, hogy a környezetünkben zajló társadalmi változások éreztetik hatásukat. Azaz csökken a munkaerő. Tudjuk azt, hogy a kertben és a mezőgazdaságban nagy szükség van a munkaerőre, különösen a virágkertészetben, ahol nem használnak gépeket, csak kézimunkát. Most szembesültünk azzal a helyzettel, hogy a családi gazdaságok egy része meggyengült, mert a fiatalok elmentek külföldre dolgozni. Azt, hogy ez tartós vagy csak átmeneti állapot, nem tudom megmondani, de a virágtermelő gazdaságok, családok tartják magukat, és arra törekednek, hogy folytassák a virágtermesztést. Fontos kiemelni, hogy a kiállítók között van egy család, amelynek virágtermelő gazdasága jövőre ünnepli fennállásának századik évfordulóját – vázolta a virágtermelők helyzetét Kiss Árpád a megnyitó után megtartott sajtótájékoztatón.

A szabadkai Terhes család kilencvenkilenc éve foglalkozik virágtermesztéssel. Terhes Tivadar a következőket nyilatkozta a vásáron:

Virágba borult a kék szökőkút melletti sétány (Fotó: Gergely Árpád)

Virágba borult a kék szökőkút melletti sétány (Fotó: Gergely Árpád)

– A nagyapám kezdett foglalkozni virágtermesztéssel, amit a család örökölt tovább. Én kézműves mesterséget tanultam, négy évig dolgoztam is a szakmámban, aztán úgy döntöttem, folytatom a virágtermesztést. 1982-től foglalkozok ezzel a mesterséggel. A fiam és a lányom is ezzel foglalkozik, így reméljük, hogy a hagyomány tovább öröklődik. Szeretjük amit csinálunk. Ha nem szeretnénk a virágokat, nem is foglalkoznánk a termesztéssel, mert a matematika nem a mi oldalunkon áll. Kerti virágokat és szobanövényeket is egyaránt termesztünk. A vásárra főleg violát és krizantémot hoztunk. Az év ezen szakában ezek a virágok a legszebbek, de kaphatók nálunk szobanövények is.

A vásáron azonban nem csak virágárusok vannak jelen. A csókai Csorba család agyagból készült kézműves termékeket árul.

– A vásárra főleg virágcserepeket hoztunk, de vannak szélcsengőink és a halloweenhez kapcsolódóan agyagból készült töklámpásunk is. Négy éve veszünk részt a vásáron. A termékeinket keresik és veszik, mert mind kézimunka – mondta Csorba Erzsébet.

Már az első nap sok volt a látogató a virágvásáron (Fotó: Gergely Árpád)

Már az első nap sok volt a látogató a virágvásáron (Fotó: Gergely Árpád)

– A termékeket a fiunk készíti igazi csókai agyagból. A munkafolyamat nem tart sokáig, mert aki ért hozzá, annak gyorsan megy. Vannak kis figuráink agyagból. Ezeket a menyem készíti. Négy perc alatt elkészül eggyel – tette hozzá Csorba László, Erzsébet férje, aki beszélgetés közben meg is mutatta a kis állatfigurákat.

A virágok szerelmesei vasárnapig élvezhetik a szebbnél szebb növények látványát városunk főterén.